Μόλις το 9% του συνόλου καταλαμβάνουν τα κτίρια δημόσιων υπηρεσιών τα οποία είναι πλήρως προσβάσιμα σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Αυτό καταδεικνύουν στοιχεία τα οποία προσκόμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Γκιουλέκα.

Ads

Προηγήθηκαν σχετικοί έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, βάσει των οποίων το 40% των υφιστάμενων υποδομών είναι μερικώς προσβάσιμα σε πολίτες με ειδικές ανάγκες.


«Οι ΟΤΑ οι οποίοι εδρεύουν σε πρωτεύουσες των νομών καθώς και όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας Αττικής και της Ν.Α. Θεσσαλονίκης έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα δημιουργίας προσβάσιμης αλυσίδας, η οποία θα συνδέει, με προσβάσιμα πεζοδρόμια και διαβάσεις κατά μήκος μιας συγκεκριμένης διαδρομής, τις προσβάσιμες εγκαταστάσεις και υποδομές των περιοχών υψηλής επισκεψιμότητας στις οποίες, εκτός από τα κτίρια των δημοσίων υπηρεσιών, περιλαμβάνονται και οι χώροι αστικού πρασίνου και οι παραλίες», επισημαίνει ο κ. Ντόλιος.

Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγχειρίδιο με ερωτηματολόγια για τη διενέργεια ελέγχων προσβασιμότητας των υπηρεσιών του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή συμμετείχαν και εκπρόσωποι ΑμΕΑ.

Ads

Παράλληλα, σχεδιάζεται νέο πρόγραμμα προσβασιμότητας στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, όπως αυτοί προέκυψαν από τη διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης».