Οριακό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και στην εκτίμηση, δίνει δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «Επενδυτής». Στο 3,2% – από το 6,4% – διαμορφώνεται το ποσοστό της ΔΗΜΑΡ ως προς την πρόθεση ψήφου μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ προηγείται ως προς την εκτίμηση ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,4%, καθώς το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 29,1% ενώ το αντιπολιτευόμενο το 28,7%.
 
Ως προς την πρόθεση ψήφου, Νέα Δημοκρατία επιλέγει το 19,7% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, ενώ το 19,5% των ψηφοφόρων επιλέγει τον ΣΥΡΙΖΑ.

image
 
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 13,1%, και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 7,3%, το ΚΚΕ με 5,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,4%.
 
Η ΔΗΜΑΡ, η οποία αποχώρησε πρόσφατα από την κυβέρνηση, υποχωρεί στο 3,2%, από το 6,4% στην προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας.
 
Ως προς τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, το 43% δεν επιλέγει κανέναν, το 30% τον Α. Σαμαρά και 12% τον Αλέξη Τσίπρα.

image
 
Η κοινή γνώμη για τις απολύσεις
 
«Όχι» στις απολύσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση λέει το 50% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, ενώ το 47% δηλώνει πως επιθυμεί μείωση του αριθμού των υπαλλήλων.
 
«Όχι» στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας λέει το 62% των ερωτηθέντων, έναντι 32% που συμφωνεί.
 
Επίσης το 40% των ερωτηθέντων θεωρεί αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις, ενώ το 57% θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι μια πολιτική εναντίον των φτωχότερων στρωμάτων.
 
Από την έρευνα της Metron Αnalysis προκύπτει επίσης γενική απαισιοδοξία από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, παρά την αλλαγή κυβέρνησης.
 
Το 72% εκτιμά ότι η πορεία της χώρας εξακολουθεί να είναι σε λάθος κατεύθυνση, η κυβέρνηση αξιολογείται αρνητικά από το 65% (έναντι 68% τον Ιούνιο), ενώ αρνητική είναι η αξιολόγηση και της Αντιπολίτευσης με 74%, έναντι 71% τον περασμένο μήνα.
 
Ακόμα και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας κινείται στο 44%, ενώ στο δίλημμα «μνημόνιο ή ευρώ», το 59% αξιολογεί το δεύτερο ως ύψιστη προτεραιότητα. Πάντως η επιστροφή στη δραχμή καταγράφει ιστορικό υψηλό (από το 2012) με 26%.

Ads