Σοβαρότατες καταστροφές προκάλεσε η χθεσινή κακοκαιρία που «χτύπησε» την Κρήτη, με τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο να είναι η Χερσόνησος Ηρακλείου και ο Πλατανιάς στο Ρέθυμνο, αμφότερες παραλιακές περιοχές.

Ads

Αποκλεισμένο για ώρες έμεινε ακόμα και το εθνικό οδικό δίκτυο στην περιοχή, με τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης να κλείνει από τις κατολισθήσεις και τις ισχυρές βροχοπτώσεις στον κόμβο της Σταλίδας, ενώ σε μεγάλο μέρος του το εσωτερικό οδικό δίκτυο έχει κυριολεκτικά εξαφανιστεί.

Σοβαρό κίνδυνο διέτρεξαν και οι κάτοικοι στην περιοχή Πλατανιάς του Ρεθύμνου (και εκεί στο τουριστικό κομμάτι του δήμου) όπου η Πυροσβεστική χρειάστηκε να διατάξει την εκκένωση του οικισμού, ενώ ζημιές κυρίως στο οδικό δίκτυο καταγράφηκαν και στα ορεινά του νομού Ρεθύμνου και στα χωριά του Μυλοποτάμου. Η Περιφέρεια Κρήτης συνέστησε στους πολίτες να μη μετακινούνται παρά μόνο για έκτακτες ανάγκες. Ειδικά στο Ηράκλειο ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Σιριγωνάκης κάλεσε τους κατοίκους να παραμένουν σε… ψηλά σημεία, ώστε να είναι πιο προστατευμένοι σε περίπτωση πλημμύρας.

Ο Δήμος Χερσονήσου βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την προηγούμενη κακοκαιρία, με τον δήμαρχο αλλά και την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κρήτης να ζητούν άμεση καταγραφή των ζημιών και γρήγορη εκκίνηση της διαδικασίας αποζημιώσεων. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε χθες και η περιοχή του Καστελλίου και του Θραψανού Πεδιάδος, όπου επίσης οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες σε σπίτια και αγροτικές καλλιέργειες. Κατά σύμπτωση, και σε αυτή την περιοχή οι καταστροφές από την κακοκαιρία ήρθαν μαζί με την «ανάπτυξη» που φέρνει το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου, για την κατασκευή του οποίου εκριζώνονται περισσότερα από 200.000 δέντρα (κυρίως ελιές).

Ads

«Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι Γούβες, οι Γούρνες, η Ανάληψη και τα Μάλια. Μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί τα οδικά δίκτυα, τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, τα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού και πιθανότατα τα αποχετευτικά δίκτυα – καθώς είχαμε κάποια θέματα με τα αντλιοστάσια τα οποία ελπίζω να σώσουμε. Επίσης, έχουμε τεράστιες ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες, σπίτια και επιχειρήσεις, καθώς και εκατοντάδες αυτοκίνητα που καταστράφηκαν τα οποία παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά», δήλωσε στο Cretapost ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος.

Επίσης, εκατοντάδες τόνοι σκουπίδια και φερτά υλικά έχουν καλύψει τους δρόμους, τα σπίτια, τις αυλές, μετά την υποχώρηση των νερών, την ώρα που οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού, αλλά με μικρότερη ένταση σε σχέση με χθες, επιτρέποντας μια πρώτη ενδεικτική καταγραφή των υλικών ζημιών που προκλήθηκαν.

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι διασώθηκαν με επέμβαση της ΕΜΑΚ σε διάφορες περιοχές, μεταξύ αυτών και τρία παιδιά. Σε πολλές περιπτώσεις αυτοκίνητα παρασύρθηκαν μέχρι και τη θάλασσα, ενώ έγινε και επιχείρηση με δύτες της ΕΜΑΚ για την ανεύρεση τυχόν εγκλωβισμένων στα συγκεκριμένα οχήματα, χωρίς, ευτυχώς, να διαπιστωθεί κάποια ανθρώπινη απώλεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Ράδιο Κρήτη» ο Μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε χθες στα Μάλια, είναι ότι μέσα σε λιγότερο από 12 ώρες, έπεσαν 367 χιλιοστά βροχής, όσα δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο.

«Στο Ηράκλειο, ήμασταν τυχεροί και δεν υπήρξαν καταστροφές», δηλώνει στο tvxs κάτοικος του Ηρακλείου, ενώ συνεχίζει αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «στη Χερσόνησο και στα Μάλια, υπήρξαν τεράστιες καταστροφές. Οι πλημμύρες, το νερό στους δρόμους, είναι ακριβώς όπως φαίνονται στις φωτογραφίες».

Επιπλέον, αναφέρει πως «πέρα από τις μεγάλες ζημιές που έχουν προκληθεί στις περιοχές αυτές σε πολλά κτίρια, ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι καταστροφές σε πολύ μεγάλες εκτάσεις χωραφιών, που κυρίως έχουν ελιές, λίγες μέρες πριν μαζευτούν από τους αγρότες».

Με αποφάσεις των τοπικών δήμων κλειστά παρέμειναν χθες αλλά και σήμερα τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές, ενώ η ΕΜΥ προβλέπει σταδιακή ύφεση των φαινομένων από σήμερα το βράδυ.

image

image

image

image

image

image

image

image