Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις προωθεί η κυβέρνηση. Οι πολιτικές προώθησης της Κοινωνικής Οικονομίας έχουν προγραμματιστεί για το 2016 και το πλαίσιο αναμένεται να ανακοινωθεί το Μάρτιο. 

Ads

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, παρουσίασε τους άξονες της μεταρρύθμισης για την ουσιαστική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και την προώθηση δράσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων στο τελευταίο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ). 

Διαβάστε: 

Δείτε: 

Στόχος της κυβέρνησης είναι να διευκολυνθεί η ανάπτυξη σύγχρονων συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε παραγωγικούς τομείς και να ανέλθει το μερίδιό τους στην οικονομία στα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας εντός του Μαρτίου 2016 θα προχωρήσει σε σειρά βελτιώσεων του νόμου Ν. 4019/2011 προκειμένου να διευκολυνθεί η δημιουργία συνεταιριστικών εγχειρημάτων. Επίσης, για πρώτη φορά κωδικοποιείται και εναρμονίζεται η συνεταιριστική νομοθεσία επιτρέποντας την ανάπτυξη των επιμέρους ειδών των συνεταιρισμών.

Σε συνδυασμό με τις θεσμικές αλλαγές προωθούνται:

  • Η σύσταση σε κάθε περιφέρεια ενός Κέντρου Στήριξης και Προώθησης της Κοινωνικής Οικονομίας που θα παρέχει υπηρεσίες μίας στάσης (one stop shop).

  • Η ανάπτυξη συστήματος μικροχρηματοδοτήσεων, ώστε τα εγχειρήματα της Κοινωνικής Οικονομίας να είναι επιλέξιμα, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της νομικής τους μορφής και τη χαμηλή κεφαλαιακή τους βάση.

  • Η εξέταση κινήτρων για την έναρξη λειτουργίας επιχειρήσεων ΚΑΟ (Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία)

  • Η συγκρότηση ινστιτούτου το οποίο θα παρέχει εξειδικευμένες προτάσεις για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση πολιτικών και δράσεων για την κοινωνική οικονομία.