Τέλος στην υποβάθμιση του Υμηττού επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αυστηροποιώντας το καθεστώς προστασίας της περιοχής και διευρύνοντας τη ζώνη απαγόρευσης της δόμησης εκεί. Παράλληλα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι σήμερα, Δευτέρα, υπογράφεται η υπουργική απόφαση για τη θέσπιση αυστηρών περιβαλλοντικών ορών στον Ασωπό, ενώ εκτός τεκμηρίων τίθενται οι ημιυπαίθριοι.

Ads

Το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού, τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση από το από το αρμόδιο υπουργείο, η οποία θα ολοκληρωθεί με το πέρα ενός μήνα. «Θεσμοθετούμε μια πολύ εκτεταμένη περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης, εντός της οποίας απαγορεύεται τελείως η δόμηση και επιτρέπονται μόνο έργα για την προστασία του οικοσυστήματος» δήλωσε σήμερα η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ, ορίζονται οι εξής ζώνες προστασίας:

Ζώνη Α – Απόλυτη προστασία της φύσης: Καταλαμβάνει πλέον σύνολο της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (Natura 2000), η οποία βρισκόταν εντός των ορίων του από 1978 π.δ. Απαγορεύεται πλήρως η δόμηση. Επιτρέπονται μόνο έργα απαραίτητα για την προστασία και οικολογική διαχείριση του οικοσυστήματος.

Ads

Ζώνη Β – Περιφερειακή ζώνη προστασίας: Επιτρέπεται η εκπαίδευση, η γεωργία και η υπαίθρια αναψυχή, όπως ορίζεται από την ισχύουσα δασική νομοθεσία. Επιτρέπεται επίσης η ανέγερση και λειτουργία ενός (1) κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης ανά δήμο, στις ανατολικές υπώρειες του Υμηττού. Ως ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας ορίζονται τα 40 στρέμματα, μέγιστος συντελεστής δόμησης το 0,2 και ποσοστό κάλυψης το 15%.

Ζώνη Γ – Αρχαιολογικής προστασίας: Πρόκειται για τμήματα της προστατευόμενης περιοχής τα οποία παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στις περιοχές αυτές επιτρέπεται μόνο η γεωργική χρήση.

Ζώνη Δ – Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή (Δ1) και Ιλισίων (Δ2): Θεσμοθετούνται ο πυρήνας και η περιφερειακή ζώνη των σημαντικών αυτών πνευμόνων αστικού πρασίνου, ως ζωνών «διείσδυσης» του βουνού στην πόλη. Οι περιοχές ορίζονται ως ζώνες ελεγχόμενης ανάπτυξης. Οι ειδικότερες ρυθμίσεις θα εξειδικευθούν με επόμενο προεδρικό διάταγμα.

Ζώνη Ε – Ειδικές χρήσεις: Επιτρέπεται η λειτουργία υπό αυστηρούς περιορισμούς των υφιστάμενων νεκροταφείων.

Σχετικά με τον Ασωπό ποταμό, η υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θεσπίζεται ως ανώτερο όριο εξασθενούς χρωμίου τα τρία μικρογραμμάρια ανά λίτρο και καταργείται η απόφαση του 1969 που προέβλεπε ότι ο Ασωπός είναι αποδέκτης λυμάτων.

Η υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε επίσης τη δέσμευση της ΕΥΔΑΠ για τροφοδοσία, τα επόμενα τρία χρόνια, της Θήβας και των Οινοφύτων με νερό αποκλειστικά από το Μόρνο, προσθέτοντας ότι υπογράφεται, σήμερα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θεσπίζονται αυστηρά Περιβαλλοντικά Πρότυπα και Οριακές Τιμές Εκπομπών των υγρών αποβλήτων από βιομηχανικές και άλλες δραστηριότητες στην περιοχή εντός της λεκάνης απορροής του Ασωπού.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι συγκροτείται Γραφείο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Οινοφύτων, στη ευθύνη του οποίου εντάσσονται και περιοχές εντός της υρδογεωλογικής λεκάνης του Ασωπού, όπως η Μεσσάπια Εύβοιας καθώς και άλλες περιοχές με αντίστοιχα προβλήματα εντός των διοικητικών ορίων της Στερεάς Ελλάδας.

Οι ημιυπαίθροι χώροι δεν θα δηλώνονται τελικά ως τεκμήριο διαβίωσης, ξεκαθάρισε η υπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Επίσης, το πρόστιμο για τη ρύθμιση θα υπολογίζεται με βάση την τιμή ζώνης και όχι την αντικειμενική αξία, Η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε ότι οι χώροι αυτοί θα δηλώνονται με τον τρόπο που αυτό γίνεται μέχρι σήμερα, άρα δεν θα υπολογίζονται ως τεκμήριο και η επιπλέον επιφάνεια της κατοικίας δεν θα συμπεριλαμβάνεται στα τεκμήρια.

Ο προσδιορισμό του προστίμου για τη ρύθμιση θα γίνει με βάση την τιμή ζώνης (σύμφωνα και με τον αρχικό σχεδιασμό) και όχι τις αντικειμενικές αξίες, πρόσθεσε. Αν προσδιορισμός των προστίμων γινόταν με βάση τις αντικειμενικές αξίες, σημείωσε, θα δημιουργούνταν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στις Πολεοδομίες.