Τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν για την περίθαλψη και φροντίδα των αδέσποτων ζώων ρωτούν τα συναρμόδια υπουργεία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δημαράς και Κ. Ιγγλέζη
Ολόκληρο το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσαν:
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
-Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Θέμα: «Μέτρα για την περίθαλψη και φροντίδα των αδέσποτων ζώων»
Τα τελευταία χρόνια αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι σε κάθε περιοχή της χώρας διαβιούν εκατοντάδες χιλιάδες αδέσποτα ζώα συντροφιάς, κυρίως γάτες και σκύλοι, των οποίων ο αριθμός σε πολλές περιοχές αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Παρά τις προσπάθειες φιλοζωικών σωματείων και φιλόζωων ιδιωτών καθώς και μεμονωμένες προσπάθειες Δήμων, ο υπερπληθυσμός των ζώων καθιστά αδύνατη τη διαβίωσή τους σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Χιλιάδες ζώα περιφέρονται στα αστικά κέντρα της χώρας αλλά και σε αγροτικές περιοχές, πεινασμένα, διψασμένα, άρρωστα και αβοήθητα, έχοντας συχνά να αντιμετωπίσουν την ανθρώπινη αδιαφορία αλλά και βία.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την έλλειψη ζωοφιλικής παιδείας, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που ταΐζουν τα ζώα χωρίς να φροντίζουν για τη στείρωση και περίθαλψή τους, ενώ ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των καταγγελιών για εγκατάλειψη ή κακοποίηση ζώων, για «φόλες» και για φόνους νεογέννητων ζώων που πετάγονται ως σκουπίδια σε κάδους απορριμμάτων. Η κατάσταση επιδεινώνεται επίσης από την εξακολουθούμενη μαζική πώληση ζώων από καταστήματα κατοικίδιων ζώων (pet shops). Η πλειοψηφία των ζώων αυτών δεν προέρχεται από πιστοποιημένους και αξιόπιστους εκτροφείς αλλά από φάρμες κουταβιών (puppy mills) όπου τα ζώα αναπαράγονται μαζικά και εκτρέφονται ανεξέλεγκτα σε συνθήκες επικίνδυνες για τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Η αγορά ζώου από κατάστημα, διαιωνίζει το φαύλο κύκλο των puppy mills, συντηρεί τη νοοτροπία αντιμετώπισης των ζώων ως εμπορεύματα που εύκολα αγοράζεις και εύκολα πετάς και στερεί από ένα αδέσποτο ζώο την ελπίδα της υιοθεσίας και μιας αξιοπρεπούς ζωής κοντά σε ανθρώπους που θα το αγαπήσουν και θα το φροντίσουν. Ειδικά στην Ελλάδα όπου οι υιοθεσίες είναι πολύ λίγες και δεν καλύπτουν το μεγάλο αριθμό αδέσποτων, είναι σημαντικό να ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης για το θέμα προκειμένου να αυξηθούν οι υιοθεσίες αδέσποτων ζώων.
Το τελευταίο επίσης διάστημα έχουν πυκνώσει οι καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στα δημοτικά κυνοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με καταγγελίες πολλών φιλοζωικών οργανώσεων και φιλόζωων πολιτών, οι συνθήκες που επικρατούν –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- είναι άθλιες με χιλιάδες ζώα να παραμένουν έγκλειστα και να πεθαίνουν χωρίς στοιχειώδη περίθαλψη και φροντίδα.
Σύμφωνα με το άρθρο 9, παρ.2 του ν.4039/2012, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του από το άρθρο 46 του ν.4235/2014: «Για τον παραπάνω σκοπό κάθε Δήµος ή όµοροι ή συνεργαζόµενοι Δήµοι ιδρύουν και λειτουργούν δηµοτικά ή διαδηµοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιτρεποµένης της συνεργασίας µε ενδιαφερόµενα φιλoζωικά σωµατεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους σε ιδιόκτητους ή µισθωµένους ή παραχωρούµενους από το Δηµόσιο, την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Στους Δήµους είναι δυνατόν να παρέχεται και οικονοµική ενίσχυση από δηµόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για τη δηµιουργία και λειτουργία καταφυγίων. Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραµονής και περίθαλψης και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήµατα ζώων του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978. Ο έλεγχος τήρησης των όρων λειτουργίας τους ασκείται από την αρµόδια Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, σύµφωνα µε το άρθρο 12 του ν. 604/1977. Τα προβλεπόµενα από την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου διοικητικά πρόστιµα καθορίζονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ(…)».
Είναι πλέον προφανές ότι τα χρήματα που διατίθενται για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων είτε δεν αξιοποιούνται από τους Δήμους για το σκοπό αυτό ή δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Δημιουργούνται επίσης εύλογες απορίες εάν πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι για το εάν και με ποιο τρόπο οι Δήμοι διαθέτουν τα κονδύλια που προορίζονται για την προστασία/περίθαλψη των αδέσποτων ζώων και εάν εφαρμόζεται η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία επιβολής κυρώσεων.
Χρειάζεται έλεγχος και διάθεση κονδυλίων για να διορθωθεί η κατάσταση. Το πρόβλημα ωστόσο θα παραμένει και θα διογκώνεται εάν δεν περιοριστεί η γεννητικότητα των ζώων και δε ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στείρωση των αδέσποτων και των δεσποζόμενων ζώων. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς μια διαφορετική στάση προς τα ζώα καθώς και τις υποχρεώσεις αυτών που έχουν ζώα συντροφιάς.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
– Με δεδομένο ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα είναι εμφανώς ανεπαρκή, σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά το θέμα του υπερπληθυσμού και της εξαθλίωσης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς χρηματοδοτώντας μια μακροχρόνια εκστρατεία για τη στείρωση ζώων σε όλα τα αστικά κέντρα της χώρας; Εάν ναι, με ποιους τρόπους θα χρηματοδοτήσει την εκστρατεία αυτή;
– Σκοπεύει το Υπουργείο Παιδείας να εντάξει στο διδακτικό πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μαθήματα με βασικές αρχές προστασίας των ζώων ή να συμπεριλάβει αντίστοιχα μαθήματα στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης;
– Σκοπεύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων να προχωρήσει σε συστηματικούς ελέγχους για την προέλευση, τις συνθήκες εκτροφής, μεταφοράς, έκθεσης και πώλησης των ζώων που πωλούνται στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων; Έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι για τη νομιμότητα της πώλησης συγκεκριμένων ειδών ζώων στα παραπάνω καταστήματα;
– Λαμβάνοντας υπόψη τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες τακτικοί έλεγχοι στο τρόπο με τον οποίο οι Δήμοι της χώρας διαθέτουν τα κονδύλια που προορίζονται για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων (καταφύγια, κτηνιατρεία, στειρώσεις, εμβολιασμοί, σημεία σίτισης κ.λ.π.) και εάν ναι έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε περιπτώσεις μη εφαρμογής του νόμου;
Με βάση τα ανωτέρω, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, παρακαλούμε όπως κατατεθεί στο Σώμα αναλυτική λίστα με το σύνολο των ελέγχων που έχουν πραγματοποιήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες στους Δήμους της χώρας αναφορικά με τη διάθεση των κονδυλίων διαχείρισης των αδέσποτων ζώων τα τελευταία δύο χρόνια, στην οποία να αναφέρονται και τα πρόστιμα που έχουν ενδεχομένως επιβληθεί.
Οι ερωτώντες βουλευτές
Δημαράς Γιώργος
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >