Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής αναμένεται να προτείνει τη συνεργασία της Ακτοφυλακής των χωρών της Μεσογείου, τον ανασχεδιασμό της Frontex και την συζήτηση ακόμα και σε Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης. Ήδη από τις 7 Φεβρουαρίου είχε στείλει επιστολή στον Εκτελεστικό Διευθυντή της Frontex Ιλκα Λαϊτίνεν και στην αρμόδια Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Σεσίλια Μάλμστρομ, στην οποία εξέφραζε την ανησυχία του για τα γεγονότα στην Αίγυπτο και ζητούσε να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κύματος μη νόμιμων μεταναστών.

Ads

Την Τετάρτη στην έκτακτη σύσκεψη στην ιταλική πρωτεύουσα, που συγκαλείται με πρωτοβουλία του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, θα παραστούν εκτός από τον κ. Παπουτσή οι αρμόδιοι υπουργοί από την Γαλλία, την Ισπανία, την Μάλτα και την Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αποφασιστεί ένας ευρύτερος σχεδιασμός μέτρων που θα περιλαμβάνει διακρατική συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών της Ακτοφυλακής και περιπολίες από πλοία της Frontex στη Μεσόγειο. Καθημερινές συσκέψεις γίνονται και στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και στο Λιμενικό Σώμα μετά από σχετική εντολή του Χρήστου Παπουτσή.

Εν τω μεταξύ, συνολικά 323 εκ. ευρώ έως το 2013 θα λάβει συνολικά από τις Βρυξέλλες για να χρηματοδοτήσει τη μεταναστευτική της πολιτική η Ελλάδα, σύμφωνα με την αρμόδια επίτροπο, Σεσίλια Μάλστρομ, η οποία απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γ. Παπανικολάου, σημείωσε πως η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περισσότερα από 180 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων (ΤΕΕ), 86 εκατ. ευρώ από Ταμείο Επιστροφής, 35 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες III (ΕΤΠ) και 21 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών (ΤΕ).

Υπενθυμίζεται ότι χθες έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο της αρμόδιας Επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρονγκ, Μικέλε Τσερκόνε, ότι υπάρχει ενδεχόμενο να παραταθεί η αποστολή των συνοριοφυλάκων της Frontex στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα. Το ενδεχόμενο αυτό εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ads