Η κυβέρνηση μετά από έκτακτη σύσκεψη και κινητοποίηση που προκαλεί η διαφαινόμενη έξαρση της πανδημίας, και μετά από σχετική εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, προχώρησε στην απαγόρευση των πανηγυριών, αλλά και την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα και στους εποχικούς εργαζόμενους που έρχονται στη χώρα. 

Ads

Όμως τα μέτρα αυτά που θα συμπεριληφθούν σε Κοινή Υπουργική Απόφαση, δείχνουν ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η σχετική επιτροπή – που ως γνωστόν ταλαιπωρείται από μεγάλες διαφωνίες- κινούνται πίσω από τις εξελίξεις και δεν έχουν πρόθεση ή αδυνατούν να εντοπίσουν την καρδιά του προβλήματος

Η απαγόρευση των πανηγυριών, αν υποτεθεί ότι είναι ενδεδειγμένο μέτρο, είναι μια πολύ αποσπασματική απόφαση που εξυπηρετεί το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης». Την ίδια στιγμή ανοίγουν τα σύνορα για τους πολίτες της Βρετανίας και της Σουηδίας, δύο χώρες που βρίσκονται στο «κόκκινο» με υψηλή διασπορά αλλά χωρίς να πιέζει για τεστ πριν την έλευση στα ελληνικά αεροδρόμια. Ο τουρισμός έχει ξεκινήσει, μάλιστα, χωρίς να υπάρχουν ενιαία επιδημιολογικά κριτήρια ανεξάρτητα από την πύλη εισόδου ή τη χώρα προέλευσης. Άλλωστε η Νέα Δημοκρατία, πρώτα άνοιξε τα σύνορα και τον τουρισμό και στη συνέχεια προσπαθεί να διορθώσει τα σοβαρά προβλήματα με λογική “ραβε-ξήλωνε”

Παράλληλα η κυβέρνηση αφήνει ανεξέλεγκτες πολύ πιο επικίνδυνες εστίες μετάδοσης όπως τα κλαμπ, τα beach bar και άλλες συναθροίσεις, όπου επικρατεί το αδιαχώρητο ενώ, κάνει ένα βήμα πίσω στα πολυκαταστήματα, καταργώντας την υποχρεωτική χρήση μάσκας, μέτρο που δεν δικαιολογείται από καμία επιδημιολογική εικόνα. 

Ads

Όμως και σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του Πρωθυπουργού, πλέον, επικρατεί συνωστισμός και προκλητικά ελλιπή μέτρα προφύλαξης, δίνοντας σε επίπεδο κορυφής το χειρότερο δυνατό παράδειγμα, προφανώς γιατί η επικοινωνία προηγείται της δημόσιας υγείας. 

Εντατικοποίηση ελέγχων τώρα… Γιατί όχι εξαρχής;

Αλλά και η «εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα» που εξαγγέλλεται για πολλοστή φορά, υπενθυμίζει και πάλι ότι δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη και μέχρι σήμερα, οι αρχικές εξαγγελίες για εντατικούς ελέγχους στα σημεία εισόδου της χώρας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ανοίγει τις αεροπορικές πτήσεις από χώρες με έξαρση του κοροναϊού, όμως συνεχίζει να υποστηρίζει πως ο κίνδυνος βρίσκεται στο «εσωτερικό». Το δε περιβόητο υποχρεωτικό τέστ για τους εισερχόμενους τουρίστες επιβλήθηκε μόνο μετά την έξαρση κρουσμάτων και μόνο στα χερσαία σύνορα. 

Εξάλλου, ακόμη και μήνες μετά την πανδημία, παραμένει το ερώτημα που βρίσκονται τα πολυδιαφημισμένα 500 συνεργεία του ΕΟΔΥ, η Επιτροπή υπό το Μανώλη Δερμιτζάκη, οι έλεγχοι στην κοινότητα και διάφορες άλλες εξαγγελίες που είχαν γίνει σε πολύ επίσημο και πανηγυρικό τόνο από την κυβέρνηση και δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.  Καθώς, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, πλησιάζει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενδεχομένως και πιο γρήγορα από το αναμένομενο εξαιτίας καθυστερημένων αντιδράσεων κα μέτρων, αρκετοί επιστήμονες ρωτούν πόσα είναι τα μαζικά τεστ που πραγματοποιούνται, σε ποιες περιοχές και σε ποια εργαστήρια εξετάζονται.

Η εξέλιξη της πανδημίας, απέδειξε ότι ήταν απολύτως δικαιολογημένοι οι φόβοι που εξέφρασαν ειδικοί για τη δημόσια υγεία, σε ανύποπτο χρόνο για τις ανεπάρκειες του σχεδιασμού που θα μπορούσαν αποβούν μοιραίες μετά το lockdown.