Στους δρόμους κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στους Δήμους, αντιδρώντας στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε για το Σάββατο πρωί με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ – ΟΤΕ, στην πλατεία Καραϊσκάκη, και πορεία προς τη Βουλή. Μετά το συλλαλητήριο, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των συλλόγων – μελών της Ομοσπονδίας θα αποφασίσουν το πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. 

Ads

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο άρθρο 179 του νέου «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα στους δημάρχους να παραχωρούν – χωρίς αιτιολόγηση – σε ιδιώτες εργολάβους υπηρεσίες των δήμων, όπως η καθαριότητα, η διαχείριση αποβλήτων, ο ηλεκτροφωτισμός και η συντήρηση του πρασίνου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, οι δήμαρχοι μπορούν να παραχωρήσουν υπηρεσίες όπως «συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και Δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού». Όπως υπογραμμίζει η ΠΟΕ – ΟΤΑ αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των δημοτικών τελών προς όφελος των εργολάβων, απολύσεις εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και υποβάθμιση κρίσιμων για την καθημερινότητα του πολίτη υπηρεσιών. 

Βίντεο από τις σημερινές κινητοποιήσεις: 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή έκανε λόγο για μείζον θέμα. «Πρόκειται για μια μεθόδευση από την κυβέρνηση της ΝΔ μέσω του “Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου”, το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα και αποτυπώνει ανάγλυφα τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που είναι αποφασισμένη να ασκήσει η κυβέρνηση». «Θέλει να εκχωρήσει στους ιδιώτες ότι δεν υποθηκεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια από τα μνημόνια και να προκαλέσει ακόμη
μεγαλύτερο πόνο και δυστυχία στην Ελληνική Κοινωνία», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση. 

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής τόνισαν τις συνέπειες που θα έχει η ενδεχόμενη υλοποίηση του άρθρου 179 του «Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου» και υπογράμμισαν πως «η κυβέρνηση θέλει να κάνει δώρο σε εργολάβους και ιδιώτες υπηρεσίες των Δήμων με κοινωνικό προσημο, αντί να τις ενισχύσει με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ανανέωση του μηχανολογικού τους εξοπλισμού».  Όπως επισήμαναν: «αν περάσει η διάταξη της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, σε απαξίωση του κοινωνικού ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες μέσω της αύξησης των Δημοτικών Τελών. Υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα από τους ΟΤΑ για κοινωνικό όφελος θα παρέχονται αργότερα προς όφελος ιδιωτών εργολάβων». 

Ads

Καταλήγοντας, κατέστησαν σαφές πώς οι εργαζόμενοι δεν θα δεχτούν το «Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο» ταφόπλακα του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) και των συνδικαλιστικών ελευθεριών και θα παλέψουν για να μην περάσει και να μην υλοποιηθεί. Για τον λόγο αυτό, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ θα έχουν και συναντήσεις με εκπροσώπους κομμάτων και πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και με άλλους φορείς, ώστε να ακυρωθεί η επίμαχη διάταξη. «Ο αποφασιστικός, ενωτικός και δυναμικός αγώνας είναι μονόδρομος ενάντια στα νεοφιλελεύθερα σχέδια της κυβέρνησης και την εξυπηρέτηση των “φίλων” εργολάβων», επισημαίνουν. Σημειώνεται πως τις κινητοποιήσεις της ΠΟΕ – ΟΤΕ στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ, η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει πως «η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με το χτύπημα στη συνδικαλιστική οργάνωση και έκφραση, αλλά και στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας θέλει και την πλήρη ιδιωτικοποίηση των εργατοτεχνικών υπηρεσιών».