Την άρνηση της διοίκησης Γιώργου Πατούλη, σε αγαστή συνεργασία με τον Θάνο Τζήμερο, συνάντησε το αίτημα να πάρει το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής επίσημη θέση πάνω στο ζήτημα της καταδίκης της Χρυσής Αυγής.

Ads

Το σχετικό αίτημα κατατέθηκε στη συνεδρίαση του οργάνου -όπου συμμετέχουν και σύμβουλοι του παρακλαδιού της νεοναζιστικής οργάνωσης, της Ελληνικής Αυγής-  από τον επικεφαλής της παράταξης   «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική», Κώστα Τουλγαρίδη, ο οποίος επεσήμανε:  «Και με τη βούλα είναι εγκληματική οργάνωση. Έχει τεράστια πολιτική σημασία να υπάρξει απόφαση που να λέει ότι αυτοί που είναι εγκληματίες είναι ξένο σώμα για το περιφερειακό συμβούλιο».

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως πρέπει να υπάρξει και απόφαση άρσης των διευκολύνσεων που απολαμβάνει το νεοναζιστικό μόρφωμα, όπως π.χ. η παραχώρηση γραφείων.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιώργος Πρωτούλης, σημειώνοντας: «Δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα. Έχετε ευθύνη να σφραγίσετε τα γραφεία».

Ads

Από τη μεριά του, ο Χρήστος Καραμάνος από την παράταξη ’Δύναμη Ζωής», υπογράμμισε: :«Μετά την ιστορική δικαστική απόφαση [οι χρυσαυγίτες] παίρνουν τον δρόμο της φυλακής και η περιφερειακή διοίκηση Αττικής δεν έχει προχωρήσει στο σφράγισμα των γραφείων της Χρυσής Αυγής, κάτι που έχει γίνει από τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων».

Παρ’ όλα αυτά, οι εν λόγω τοποθετήσεις κι οι ανάλογες από άλλες παρατάξεις, όπως αυτή του Γιάννη Σγουρού, αγνοήθηκαν πλήρως από η παράταξη του Γ. Πατούλη, η οποία καταψήφισε και μαζί με τις ψήφους του Θ. Τζήμερου και άλλων ανεξάρτητων συμβούλων σχηματίστηκε αρνητική πλειοψηφία (46 κατά, 42 υπέρ). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο περιφερειάρχης Αττικής δεν τοποθετήθηκε επικαλούμενος συμμετοχή σε άλλη τηλεδιάσκεψη,

Ακολούθησε ένταση με πρωταγωνιστή τον Θάνο Τζήμερο, ο οποίος επιτέθηκε με χυδαίες εκφράσεις στα μέλη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την στάση της πλειοψηφίας.  Ειδικότερα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, φώναζε «στα τσακίδια», ζήτησε το λόγο από όσους δήλωναν ότι «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ», ενώ ζητούσε να παυθούν ΚΚΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ γιατί θέλουν να καταλύσουν το κράτος.

Με το «βλέμμα» στους ανεξαρτητοποιημένους συμβούλους της Ελληνικής Αυγής;

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Χρήστος Θεοδωρόπουλος, υποστήριξε πως έχει ενημερώσει τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την αυτοδίκαιη θέση σε αργία του καταδικασθέντος για κακούργημα (διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης) περιφερειακού συμβούλου, Ηλία Παναγιώταρου.

Παράλληλα, είπε ότι έχει στείλει και ερώτημα τόσο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση όσο και στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Εσωτερικών και στην ΕΝΠΕ για το εάν η χρυσαυγίτικη «Ελληνική Αυγή» εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 237 του ισχύοντος αυτοδιοικητικού πλαισίου.

Την ίδια στιγμή πάντως, παρατάξεις όπως η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική», η «Δύναμη Ζωής» αλλά κι εκείνη του Γιάννη Σγουρού εκφράζουν μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη την εκτίμηση ότι με τη στάση της η διοίκηση Πατούλη «κλείνει το μάτι» στους συμβούλους της Ελληνικής Αυγής που ανεξαρτητοποιούνται προκειμένου να ενισχύσουν την πλειοψηφία της.

Οι «χρήσιμες» για τη Διοίκηση ανεξαρτητοποιήσεις είναι «καρφιά» κατά της Δημοκρατίας, επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Δύναμη Ζωής και παράλληλα καλεί τον Γιώργο Πατούλη:

-Να πάψει να χρησιμοποιεί ακροδεξιά, έστω και «ανεξαρτητοποιημένα» δεκανίκια για τη λήψη των αποφάσεων στο ΠΕ.ΣΥ.
-Να προχωρήσει άμεσα και με ταχύτατο ρυθμό η διαδικασία της Παύσης και της έκπτωσης για τους 4 Περιφερειακούς Συμβούλους της Ελληνικής Αυγής, σύμφωνα με τον νόμο.
-Να αναλάβει την ευθύνη της και να κλείσει τα γραφεία της περιφερειακής παράταξης της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α στην Περιφέρεια Αττικής.
– Να μην διευκολύνεται με οιονδήποτε τρόπο η πολιτική δράση αυτής της περιφερειακής παράταξης.