Αποτέλεσμα μεθοδευμένης διόγκωσης στοιχείων ήταν το έλλειμμα του 2009, που άνοιξε τον δρόμο για την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση του προϋπολογισμού κατά περίπου 14,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα Real News που επικαλείται έκθεση που έχει συνταχθεί  στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συντάκτες της Έκθεσης επισημαίνουν ότι από το τέλος του 2008, όταν κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, έως το τέλος του 2010, οπότε είχαν συγκεντρωθεί τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, οι δημοσιονομικοί λογαριασμοί της Ελλάδας για το 2009 υπέστησαν μεγάλες αλλοιώσεις.

Στην έκθεση που επικαλείται το δημοσίευμα, σημειώνεται ότι το πρόβλημα των ανοιγμάτων στα δημόσια οικονομικά ήταν ασφαλώς μεγάλο το 2009, μέσα σε μια διεθνή συγκυρία της οικονομικής κρίσης που σε σημαντικό βαθμό τα επέτειναν. Ωστόσο, θα ήταν διαχειρίσιμο στο πλαίσιο μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που δεν θα είχε ως κύριο χαρακτηριστικό τη βίαιη προσαρμογή σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες έπληξαν βάναυσα τον κοινωνικό ιστό όσο και την παραγωγική βάση της χώρας.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι οι συνεχείς αλλαγές των δημοσιονομικών στοιχείων το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και η αναμόρφωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος από αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις, που το μείωσαν κατά 23 δισ. ευρώ, εκτόξευσαν τελικά το έλλειμμα του προϋπολογισμού στα 36,2 δισ. ευρώ ή στο 15,8% του ΑΕΠ, από 14,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 6,2% του ΑΕΠ.

Ads

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2009, δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα, αν και δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παρόλ’ αυτά ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν,  δήλωσε ότι ο Γ. Παπανδρέου του τηλεφώνησε και του είπε πως η Ελλάδα θα χρειαζόταν ένα σχέδιο βοήθειας από το ΔΝΤ.