Σάλο προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη για τις φορολογικές οφειλές ύψους 5,5 εκατ. ευρώ του συζύγου της υφυπουργού Πολιτισμού Άντζελας Γκερέκου, Τόλη Βοσκόπουλου, ύστερα από την οποία η υφυπουργός υπέβαλλε την παραίτησή της. Όπως γνωστοποίησε χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών, η αρμόδια Εφορία θα προχωρήσει με «άμεσες ενέργειες» για πλειστηριασμούς των ακινήτων του κ. Βοσκόπουλου για ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τυχόν παραλείψεων στη διαδικασία είσπραξης της οφειλής.

Ads

Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι ο κ. Βοσκόπουλος οφείλει περίπου 5,5 εκατ. ευρώ στην Εφορία από φόρους εισοδήματος, πρόστιμα και προσαυξήσεις. Για τον λόγο αυτό, η αρμόδια ΔΟΥ έχει εγγράψει πέντε υποθήκες σε ακίνητά του για την εξασφάλιση των απαιτήσεων του Δημοσίου, ενώ έχουν ήδη ασκηθεί και δύο ποινικές διώξεις για τα χρέη το 2006 και το 2009, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμα εκδικασθεί λόγω αναβολών στα δικαστήρια. Παράλληλα, η ΔΟΥ έχει προβεί στη δέσμευση ακινήτων του κ. Βοσκόπουλου.

Το υπουργείο γνωστοποίησε ότι θα δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στην αρμόδια ΔΟΥ για τις άμεσες ενέργειες προς «αναγκαστική είσπραξη των απαιτήσεων» μέσω πλειστηριασμών. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση μεγαλοοφειλέτη, ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο κ. Βοσκόπουλος με έγγραφη δήλωσή του χθες απάντησε στα όσα αποκάλυπτε το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» και επιβεβαίωσε το υπουργείο Οικονομικών, στην οποία σημειώνει ότι αυτό «έχει εμένα ως εμφανή στόχο, αλλά ουσιαστικώς άλλον πλήττει», υπονοώντας τη σύζυγό του, Α. Γκερέκου λόγω της θέσης της ως Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού. Η ίδια η κα Γκερέκου στη δήλωση παραίτησής της υπογράμμισε ότι στη μέχρι τώρα πορεία της στην πολιτική, ποτέ δεν διεκδίκησε την κατοχή του «αλάθητου» αλλά τονίζει ότι δεν θα επιτρέψει «αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, η υπόθεση αυτή του συζύγου μου να αποτελέσει τη βάση για γενικευμένες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Για τον λόγο αυτό, υπέβαλα άμεσα την παραίτησή μου».

Ads

Σε δήλωσή του από την Ισπανία όπου συνοδεύει τον πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σημείωσε: «Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε αποδεκτή την παραίτηση της Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Άντζελας Γκερέκου. Η Άντζελα Γκερέκου υπέβαλε την παραίτησή της για λόγους ευαισθησίας και ευθιξίας και προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή αφορμή για να πληγεί η Κυβέρνηση, παρά το ότι, όπως ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό, ουδεμία εμπλοκή έχει στις φορολογικές εκκρεμότητες του συζύγου της».

Με τη φράση «θα τα πούμε στην Ελλάδα αυτά» ο Γ. Παπανδρέου απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το πρόσωπο που θα διαδεχθεί στην κυβέρνηση την παραιτηθείσα Αντεζελα Γκερέκου αλλά και στο αν η συγκεκριμένη εξέλιξη θα αποτελέσει προάγγελο ευρύτερων ανακατατάξεων στο κυβερνητικό σχήμα. Την παραίτηση Γκερέκου απέφυγε να σχολιάσει ο υπουργός Πολιτισμού όταν ρωτήθηκε σήμερα για το θέμα από δημοσιογράφους.Ο κ. Παύλος Γερουλάνος αρκέστηκε να δηλώσει πως «η κ. Γκερέκου βρισκόταν στη μέση μιας πολύ δύσκολης τουριστικής περιόδου» και πρόσθεσε πως ο ίδιος βρίσκεται, από το πρωί, σε συντονισμό με υπηρεσίες, προκειμένου να συνεχιστεί η δράση για τις τρέχουσες προτεραιότητες σε τουριστικά θέματα.

Το Γραφείο Τύπου της ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, στην οποία χρεώνει «καθυστέρηση» στην απομάκρυνση της υφυπουργού κας Γκερέκου. «Με μεγάλη καθυστέρηση, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου απομάκρυνε από την κυβέρνηση την υφυπουργό κ. Α. Γκερέκου. Όμως, το μεγάλο πολιτικό θέμα που έχει προκύψει για την κυβέρνηση παραμένει. Σε μια περίοδο κατά την οποία ο κ. Γ. Παπανδρέου προχωρεί, με την πολιτική του σε δραματική οικονομική αφαίμαξη των ελληνικών νοικοκυριών, διεκδικώντας για τον εαυτό του τον ρόλο του δημόσιου εισαγγελέα έναντι των πάντων, αποδεικνύεται ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί και να διασφαλίσει τη διαφάνεια στο κόμμα του, ούτε καν μεταξύ των υπουργών του».

Είναι η δεύτερη παραίτηση υφυπουργού από την κυβέρνηση Παπανδρέου στο διάστημα των 7 μηνών που μετρά στη διακυβέρνηση της χώρας. Προηγήθηκε η παραίτηση του υφυπουργού Εσωτερικών Ντ. Ρόβλια με την κατηγορία της αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς, όταν έγινε γνωστό ότι το γραφείο του είχε ζητήσει «εξυπηρετήσεις» από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Με την υποβολή παραίτησης της κας Γκερέκου αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια για επικείμενο ανασχηματισμό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής σχολίαζε, πάντως, χθες: «Η κυβέρνηση δρα με τρόπο συλλογικό, ενιαίο και πάντα στα πλαίσια της εντολής που της έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός. Οπου διαπιστώνουμε ότι πρέπει να διορθώσουμε τις πολιτικές μας, το κάνουμε με θάρρος».

Η περιουσία του ζεύγους στο μικροσκόπιο

Σύμφωνα με τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του αναγνωρισμένου λαϊκού τραγουδιστή για το 2007, δήλωνε ετήσιο εισόδημα 34.995,69 ευρώ ενώ η κα Γκερέκου, τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και σήμερα… πρώην υφυπουργός Τουρισμού, 62.970,74 ευρώ. Το ζευγάρι έχει στην ιδιοκτησία του 17 ακίνητα σε Αθήνα, Κέρκυρα και Φθιώτιδα.

Πιο αναλυτικά: Η Αντζελα Γκερέκου είναι ιδιοκτήτρια ενός διαμερίσματος 74 τ.μ. επί της οδού Νικηφόρου Ουρανού, πλησίον του περιφερειακού του Λυκαβηττού, που απέκτησε το 1991, δύο οικοπέδων 6.000 και 4.023 τ.μ. αντίστοιχα, που απέκτησε το 1997, στην Κέρκυρα, ενός οικοπέδου 2.515 τ.μ. με οικία 192 τ.μ. στο ίδιο νησί (χρόνος κτήσης 2001) και ενός διαμερίσματος 184 τ.μ. (χρόνος κτήσης 1996). Η υπουργός είναι ιδιοκτήτρια δύο αγροτεμαχίων 2.584 και 7.112 τ.μ. αντίστοιχα, πάλι στην Κέρκυρα που τα απέκτησε το 2003 και μιας αποθήκης στην Αθήνα επτά τ.μ. (χρόνος κτήσης 1991).

Ο Τόλης Βοσκόπουλος εμφανίζεται ως κάτοχος τριών διαμερισμάτων 97, 98 και 99 τ.μ. αντίστοιχα επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου στην Αθήνα τα οποία απέκτησε το 1975. Ο ίδιος διαθέτει ακόμη τέσσερα διαμερίσματα στον Κορυδαλλό, 38 τ.μ. έκαστο, που όμως δεν αναφέρει πότε τα απέκτησε. Ελλιπή ως προς τον χρόνο απόκτησής τους, αλλά και το είδος των ακινήτων είναι ακόμη δύο που ανήκουν στον ίδιο και βρίσκονται στον νομό Φθιώτιδος, 200 τ.μ. συνολικά.

Η κα Γκερέκου διαθέτει επίσης μετοχές (συνολικού αριθμού 13.831) διαφόρων εταιρειών ύψους 209.706, 80 ευρώ καθώς και καταθέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα 100.988 ευρώ. Αντίθετα οι καταθέσεις του κ. Βοσκόπουλου φτάνουν μόλις τα 2.144 ευρώ. Τέλος, ο κ. Βοσκόπουλος έχει ένα αυτοκίνητο 3.600 κ.ε. που απέκτησε το 1997. Αντίθετα η κα Γκερέκου είναι κάτοχος τεσσάρων Ι.Χ. (3.200, 1.600, 1.600 και 3.000 κ.ε. αντίστοιχα), ενώ το 2007 πούλησε ένα Ι.Χ. 1.300 κ.ε. και εισέπραξε 2.000 ευρώ.