Μεταρρυθμίσεις ζητά από την Ελλάδα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σε συνέντευξη της εξέφρασε την ανησυχία της για το κατά πόσον θα εφαρμοστούν τα όσα συζήτησε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στη συνάντησή τους.

Ads

Αν και η Ελλάδα αποπλήρωσε κανονικά την δόση των 460 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ, αυστηρό μήνυμα έστειλε σήμερα η επικεφαλής του Ταμείου Κριστιν Λαγκάρντ προς την Ελλάδα λέγοντας ότι η κυβέρνηση  πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών της.

Μιλώντας στο Public Broadcasting Service, η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι είναι καλό που έγινε η αποπληρωμή, πρόσθεσε όμως ότι ανησυχεί για το αν θα εφαρμοστούν και τα υπόλοιπα που συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, δηλάδη, «αν θα επιταχυνθεί ο διάλογος για τις μεταρρυθμίσεις που ελληνικές αρχές έχουν προτείνει, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας που έχει η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους εταίρους της». Ειδικότερα, υπογράμμισε την ανάγκη δομικών μεταρρυθμίσεων, που μάλιστα, όπως είπε, δεν εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια.«Πρέπει να ενεργοποιήσουμε το διάλογο, τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις που οι ελληνικές Αρχές προτείνουν να κάνουν προκειμένου να εκπληρώσουν τους στόχους του συμβολαίου (contract) που έχουν με τους ευρωπαίους εταίρους», ανέφερε συγκεκριμένα η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Συγκεκριμενοποιώντας τις μεταρρυθμίσεις που κατά τη γνώμη της χρειάζεται η ελληνική οικονομία, η Κριστίν Λαγκάρντ εστίασε κυρίως στο ασφαλιστικό και στο συνταξιοδοτικό Τλέγοντας πως «το ασφαλιστικό σύστημα είναι καταδικασμένο να βαρύνει τόσο πολύ την ελληνική οικονομία που δεν θα είναι βιώσιμο και πρέπει να μεταρρυθμιστεί»

Ads

Ερωτηθείσα για την λιτότητα στην Ελλάδα η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε: «Για την ελληνική οικονομία τα πιο δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ήδη ληφθεί. Τόσο, που η χώρα το 2014 και ελπίζουμε το 2015 εμφάνισε δημοσιονομικό πλεόνασμα (fiscal surplus)».

Η διευθύντρια του Ταμείου αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο Grexit εκτιμώντας πως ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν καταστροφικό. «Πιστεύω ότι η κατάσταση θα είναι τρομερή για τους Έλληνες. Επίσης, τα τείχη προστασίας, η τραπεζική ένωση, η δυνατή δημοσιονομική ένωση, έχουν φέρει την Ευρωζώνη σε πιο ισχυρή θέση απ’ ότι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια», σχολίασε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Επισήμανε ωστόσο πως ο κόσμος είναι τόσο διασυνδεδεμένος που η ανισορροπία σε μια γωνιά του κόσμου μπορεί να επηρεάσει και τις άλλες γωνίες.

«Πρέπει να ενδιαφερόμαστε όλοι για τη σταθερότητα, την προβλεψιμότητα και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης», κατέληξε.