Δεν παραιτείται από την πολιτική μαζικών απελάσεων η κυβέρνηση, παρά την ακύρωση, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, της κοινής απόφασης των υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης που χαρακτήριζε την Τουρκία «ασφαλή χώρα».
Η νέα υφυπουργός Μετανάστευσης Σέβη Βολουδάκη είπε ότι το υπουργείο θα καταθέσει νέα πρόταση για να παρακάμψει τις αντιρρήσεις του ΣτΕ.
Υπήρξε «μια αστοχία από την πλευρά της τεκμηρίωσης, αυτό θα αλλάξει», δήλωσε στην ΕΡΤ η Σέβη Βολουδάκη.
«Θα επανακατατεθεί η πρόταση του υπουργείου και θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με αυτό». Μάλιστα, όπως είπε, αν και δεν μπορεί να προκαταλάβει την απόφαση του Στε, θεωρεί ότι τα επιχειρήματα του υπουργείου θα είναι τέτοια ώστε οι δικαστές να αποφασίσουν ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα ώστε να μπορεί να δέχεται πίσω μετανάστες. «Αυτό θα γίνει από την πλευρά του υπουργείου μας πολύ γρήγορα» είπε.
Η υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι η πλειονότητα των προσφύγων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα είναι οικονομικοί μετανάστες που «δηλώνουν ότι είναι ανήλικοι, αλλά δεν είναι».
Όπως είπε, μετά την απαραίτητη ταυτοποίηση, άλλη είναι η αντιμετώπιση για τους ανήλικους και άλλη για τους ενήλικες. Σημείωσε δε πως εφόσον απορριφθεί η αίτηση δύο φορές, τότε θα πρέπει να επιστρέψει ο μετανάστης στη χώρα του.
Αναφερόμενη στο νέο κανονισμό μετανάστευσης για τις επιστροφές που είναι υπό διαπραγμάτευση στην ΕΕ και στον οποίο, όπως είπε, πρωταγωνιστεί η χώρα μας, η Σέβη Βολουδάκη δήλωσε ότι επιδίωξη είναι «να γίνονται πιο εύκολες και πιο γρήγορες οι επιστροφές». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι «τα τελευταία χρόνια εφαρμόζουμε μια αυστηρή μεν, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική».
Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι «από τα στοιχεία του φακέλου που συνοδεύουν την 538595/12.12.2023 κοινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου περί “καθορισμού τρίτων χωρών που χαρακτηρίζονται ως ασφαλείς και κατάρτιση εθνικού καταλόγου κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 91 του ν. 4939/2022” και ιδίως, από την εισήγηση του διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, δεν προκύπτει ότι για τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας για τις προαναφερθείσες κατηγορίες αλλοδαπών εκτιμήθηκαν δεόντως τα κριτήρια που τάσσονται στο άρθρο 91 του ν. 4939/2022».
Έτσι, το ΣτΕ έκρινε ότι «πρέπει να ακυρωθεί η 538595/12.12.2023 κοινή υπουργική απόφαση, κατά το μέρος που αφορά τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας για τους αιτούντες διεθνή προστασία με χώρα καταγωγής τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία».
Έτσι, για όσο χρονικό διάστημα η Τουρκία δεν δέχεται την επιστροφή των αιτούντων άσυλο στο έδαφός της, τα αιτήματα των αιτούντων διεθνή προστασία με χώρα καταγωγής τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία, δεν μπορούν να απορρίπτονται από τις ελληνικές αρχές ως απαράδεκτα αλλά πρέπει να εξετάζονται επί της ουσίας τους.

Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >