Νέα δεδομένα αναφορικά με την εξάπλωση της πανδημία του κοροναϊού έχει δημιουργήσει η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον. 

Ads

Ήδη μια σειρά ​​από ευρωπαϊκές χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα σε σχέση με τα ταξίδια από τις χώρες της Αφρικής.

Από τη μεριά τους οι επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν αν η εν λόγω μετάλλαξη είναι περισσότερο μεταδοτική από τα μέχρι τώρα στελέχη του κοροναϊού και αν την «πιάνουν» τα εμβόλια που έχει στη διάθεσή του ο πλανήτης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ερωτηματικό αποτελεί το πώς θα κυλήσει η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που στη χώρα μας η έξαρση του τέταρτου κύματος του ιού είναι ήδη ισχυρή. 

Ads

Γκιούλα: Μάλλον πιο μεταδοτικό το νέο στέλεχος

Μιλώντας στην ΕΡΤ η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, Γεωργία Γκιούλα, τόνισε ότι μάλλον αυτό το νέο στέλεχος θα είναι πιο μεταδοτικό. Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα είναι και πιο παθογόνο, αλλά και κατά πόσο έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Το ενθαρρυντικό όμως όπως σας είπα είναι ότι μπορούμε αυτό να το ανιχνεύσουμε, να το δούμε στα εργαστήρια».

«Ευτυχώς μέσα σε όλες τις αλλαγές που έχει κάνει ο ιός δεν έχει αλλάξει η δυνατότητα ανίχνευσής του», επισήμανε η κ. Γκιούλα. Εξήγησε ότι «οι αλλαγές αυτές εξακολουθούν και τον κάνουν ορατό με τις μοριακές τεχνικές τις οποίες χρησιμοποιούμε και μας δίνει μια ένδειξη που τη βλέπουμε εμείς στα κέντρα αναφοράς, δίνει ένα σήμα στην PCR, που πιθανώς θα μας καθοδηγήσει έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε αλληλούχιση και να αναλύσουμε το γονιδίωμά του». Είπε, επίσης, ότι η νέα παραλλαγή μπορεί να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και πάλι τα επιδημιολογικά δεδομένα εάν μιλάμε για έναν ακόμα πιο μεταδοτικό ιό.

Μανωλόπουλος: Όσο μεταλλάσσεται ο ιός, τόσο αποδυναμώνεται.

Από τη μεριά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τη νέα μετάλλαξη.

Σε τοποθέτησή του στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως ακόμα δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τόσο πόσο μεταδοτική και επικίνδυνη είναι. Σημείωσε δε ότι όσο μεταλλάσσεται ο ιός, τόσο αποδυναμώνεται.

«Οι πολλές μεταλλάξεις δεν είναι κακό, γιατί ένας ιός που μεταλλάσσεται πάρα πολύ, κάποια στιγμή καταστρέφεται, θα χάσει τη λειτουργικότητά του. Άρα, όλες αυτές οι μεταλλάξεις ναι μεν μας ανησυχούν, αλλά είναι κι ένας δρόμος πιθανόν για την αποδυνάμωση του ιού», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι 61 από τους 600 επιβάτες που ταξίδεψαν από τη Νότια Αφρική στο Άμστερνταμ, ανιχνεύτηκαν θετικοί, εξέφρασε την άποψη ότι η νέα μετάλλαξη δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική, καθώς όλοι όσοι μπήκαν στο αεροπλάνο ήταν ασυμπτωματικοί.

Το μόνο πράγμα που πρέπει να προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, είναι κατά πόσο καλύπτεται από τα διαθέσιμα εμβόλια, υπογραμμίζοντας ότι η αποτελεσματικότητά τους εργαστηριακά μπορεί να γίνει μόνο με υποθέσεις και ότι στην πράξη θα φανεί αν άτομα που είναι εμβολιασμένα, είναι θετικά στη μετάλλαξη.

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής αυτοί που έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση, δεν έχουν επαναμολυνθεί, στην περίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα. «Οπότε προφυλάσσονται και από τη μετάδοση σε μεγάλο βαθμό γιατί έχουν πολύ υψηλό τίτλο αντισωμάτων», διευκρίνισε.

Βασιλακόπουλος: Ας περιμένουμε να δούμε πως θα συμπεριφερθεί η νέα παραλλαγή

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Πνευμονιολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Open, είπε: «Έχει πολύ περισσότερες αλλαγές από άλλα στελέχη η Όμικρον. Δεν σημαίνει όμως ότι θα επικρατήσει. Πριν τρομοκρατηθούμε, ας περιμένουμε να δούμε πως θα συμπεριφερθεί».

Τζανάκης: Πρέπει να ληφθούν μέτρα κυρίως στα αεροδρόμια 

Τέλος, ο καθηγητής πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, σε συνέντευξή του στον Σκάι αναφερόμενος στη νέα μετάλλαξη σημείωσε ότι είναι μια εξέλιξη που πρέπει να ανησυχεί τους ειδικούς και τους οργανισμούς υγείας χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητο τον πανικό που έχει προκύψει στον απλό κόσμο, στις αγορές και στις οικονομίες των χωρών και συνέχισε λέγοντας: «Δεν ξέρουμε ακόμα τι κρύβει, αλλά πρέπει να απασχολεί τις υγειονομικές αρχές και τις κυβερνήσεις που πρέπει να πάρουν μέτρα κυρίως στα αεροδρόμια ώστε να εξετάζεται ο καθένας που μπαίνει από αυτές τις χώρες έτσι ώστε αν όντως αυτή η μετάλλαξη είναι ιδιαίτερη.  Δεν γνωρίζουμε αν είναι πιο νοσογόνος και πιο θανατηφόρα και αν καλύπτεται με τα εμβόλια. Μπορεί να μην είναι έτσι τα πράγματα, μπορεί να είναι πιο ήπια. Ο κόσμος πρέπει να ασχολείται με το στέλεχος Δέλτα που αλωνίζει στην Ελλάδα».