Σημαντική κόντρα φαίνεται να υπήρξε στη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Γερμανίας – Γαλλίας και μεσογειακών χωρών. Αφορμή είναι η ταχύτατης εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, σε συνδυασμό με την απόφαση του ανοίγματος του τουρισμού χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, σε εμβολιασμένους τουρίστες, με εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων.

Ads

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, στη Σύνοδο Κορυφής η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμμανουέλ Μακρόν, στάθηκαν στο γεγονός ότι κράτη μέλη όπως η Ελλάδα καλωσορίζουν ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με τον το εμβόλιο Sputnik-V παρόλο που δεν έχει εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό ρυθμιστικό φορέα και ενώ δεν είναι σαφές εάν λειτουργεί ενάντια στην πιο επικίνδυνη παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού. Αυτοί οι επισκέπτες, μπορούν στη συνέχεια να μετακινηθούν ελεύθερα εντός της ΕΕ, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω διάδοσης της μετάλλαξης.

Οι δύο ηγέτες, αφού άσκησαν ισχυρή κριτική, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, για την ελεύθερη υποδοχή επισκεπτών που εμβολιάστηκαν με κινεζικά και ρωσικά εμβόλια, άφησαν να εννοηθεί πως μπορεί να επιβληθούν πρόσθετοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, η Ελλάδα κινδυνεύει να μπει σε καραντίνα για τους Γερμανούς τουρίστες. Σύμφωνα με τον Παντελή Βαλασόπουλο από το Βερολίνο, στη Γερμανία υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα αφού, μέσα σε μία εβδομάδα, διπλασιάστηκε το ποσοστό των κρουσμάτων με την εν λόγω μετάλλαξη. Η Άγκελα Μέρκελ φοβάται το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown που θα έχει επιπτώσεις και στην οικονομία.

Ads

Σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης με τη μετάλλαξη Δέλτα οι γερμανικές αρχές σκέφτονται να επιβάλλουν νέα περιοριστικά μέτρα και η Ελλάδα να γίνει «πορτοκαλί» για τους Γερμανούς.