Απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση από την Περιφέρεια Αττικής των μεταφερόμενων από τα υπουργεία αρμοδιοτήτων αποτελεί η μεταφορά των αντίστοιχων πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, τονίζει σε επιστολή του προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός.

Ads

 

Η Περιφέρεια Αττικής, δηλώνει ο κ. Σγουρός, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναλάβει δεσμεύσεις που δεν της ανήκουν και δε θα υπογράψει κανένα πρωτόκολλο παραλαβής ή άλλο διαδικαστικό έγγραφο, εάν προηγουμένως δεν μεταφερθεί το σύνολο των προβλεπόμενων, από το νόμο, πόρων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι η υποχρέωση της Περιφέρειας Αττικής θα εξαντληθεί στις δεσμεύσεις που αφορούν έργα σε εξέλιξη και μελλοντικά έργα, για τα οποία θα μεταβιβαστούν οι αντίστοιχες πιστώσεις, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αφορά χρέη παρελθόντων ετών από την λειτουργία των υπηρεσιών υπό τη διοίκηση του υπουργείου Υποδομών.

Ads

«Από τη μέχρι σήμερα προετοιμασία της μεταφοράς αρμοδιοτήτων», σημειώνει στην επιστολή του προς τον κ. Βορίδη ο περιφερειάρχης, «είναι προφανές πως το μεγάλο πρόβλημα που ανακύπτει, αφορά τη μη ύπαρξη των αντίστοιχων πόρων που πρέπει να μεταφερθούν από το υπουργείο σας προς την Περιφέρεια Αττικής. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται άμεσα να εξευρεθεί λύση που να δίνει διέξοδο στο πρόβλημα. Σε διαφορετική περίπτωση, και αν δεν μεταφερθούν οι αντίστοιχοι πόροι, η Περιφέρεια Αττικής, αφενός, δεν μπορεί να δεχθεί μια τόσο ωμή παραβίαση του Συντάγματος και της νομολογίας των Ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, και αφετέρου, δεν θα έχει καμία ουσιαστική δυνατότητα να ασκήσει τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες, που συνεπάγονται κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.