Έντονη ανησυχία προκαλεί η έξαρση της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα, με τους επιδημιολόγους να προειδοποιούν για «δύσκολες καταστάσεις» και την κυβέρνηση να επιχειρεί με σπασμωδικές κινήσεις να περιορίσει την εξάπλωσή της.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 77 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ την Κυριακή είχε ανακοινώσει 75.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:

  • οκτώ κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • δύο εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως,
  • είκοσι οκτώ κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • εννιά κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, όλα μέρος της συρροής που αφορά σε γάμο στην Αλεξανδρούπολη
  • δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ευβοίας,
  • ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας,
  • ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης,
  • επτά κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, από τα οποία δύο συνδεόμενα με γάμο,
  • τέσσερα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
  • πέντε κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας,
  • τρία κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας,
  • δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων,
  • ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου,
  • ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
  • ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, το οποίο συνδέεται με τον γάμο στη Θεσσαλονίκη
  • δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.

Τηλεδιασκέψεις και παλινωδίες από την κυβέρνηση

Ads

Την ίδια στιγμή, με τηλεδιασκέψεις προσπαθεί η κυβέρνηση να αναχαιτίσει την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων.

Ειδικότερα, το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά. Στην τηλεδιάσκεψη έγινε αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για την πανδημία.

Όπως αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση, στόχος είναι οι τηλεδιασκέψεις αυτές να πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή): ένα γεγονός ενδεικτικό για την ανησυχία της κυβέρνησης απέναντι στην εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός θα στείλει «αυστηρό μήνυμα για την τήρηση των μέτρων και την αυστηροποίηση των ελέγχων καθώς η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι η χαλάρωση που έχει επέλθει είναι επικίνδυνη».

Παράλληλα, δείχνουν να επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που είχε μεταφέρει προ ολίγων ημερών το tvxs αναφορικά με την πιθανότητα επιβολής ωραρίου για τη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης έως τα μεσάνυχτα.

O υφυπουργός Ανάπτυξης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα, αποκλείοντας, όμως ένα συνολικό lockdown. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε ότι μπορεί η κυβέρνηση να προβεί σε παρεμβάσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων όπως μπαρ και εστίαση αναφέροντας ως παράδειγμα τον περιορισμό του ωραρίου, ώστε να κλείνουν νωρίτερα. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης φρόντισε να αποποιηθεί τις όποιες ευθύνες της κυβέρνησης αποδίδοντας το πρόβλημα στον εφησυχασμό των πολιτών.

Απλο την άλλη όμως οι παλινωδίες της κυβέρνησης επί ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος εμφανείς «δια γυμνού οφθαλμού». Εκτός από τα μεγάλα προβλήματα που έχουν καταγραφεί στους ελέγχους στις πύλες εισόδου, αλλά και στην κοινότητα, τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις στη διαχείριση και το άνοιγμα των συνόρων και την ελλειπή ενημέρωση των πολιτών για τα μέρη που εντοπίζονται τα κρούσματα, μόνο τα τελευταία 24ωρα είχαμε το μπάχαλο που προέκυψε με τα Μέσα Μεταφοράς και τον συνωστισμό από τη μείωση των δρομολογίων, τα πίσω – μπρος με τη χρήση μάσκας, η οποία πρώτα καταργήθηκε και μετά επανήλθε άρον – άρον ως υποχρεωτική παντού. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν και η απόφαση -εν μέσω της έκρηξης των κρουσμάτων και παρά την περί του αντιθέτου εισήγηση της επιτροπής των επιστημόνων- για αύξηση του πρωτοκόλλου επιβατών στα πλοία ακτοπλοϊας από 60%  σε 80%.

Δυσφορία από την Επιτροπή Τσιόδρα

Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την έντονη δυσφορία και αποστασιοποίηση πολλών μελών της Επιτροπής Επιδημιολόγων του ΕΟΔΥ, μεταξύ των οποίων και του ίδιου του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος έχει φύγει από το προσκήνιο και έχει αφήσει την ενημέρωση στον Νίκο Χαρδαλιά. 

Όπως υποστηρίζουν οι ασκούντες κριτική, οι εισηγήσεις των επιστημόνων σε πολλά κρίσιμα θέματα δεν εισακούγονται ή υιοθετούνται με μεγάλη καθυστέρηση από την κυβέρνηση, η οποία προσπαθώντας να διασώσει οτιδήποτε μπορεί από την οικονομία του τουρισμού ενδίδει σε πιέσεις και υπαναχωρεί την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται και ενώ παράλληλα λαμβάνει πρόσθετα μέτρα.

Ενδεικτικό του κλίματος, άλλωστε, είναι και το δημοσίευμα της «Καθημερινής» που αποδίδει την «εξαφάνιση» Τσιόδρα στη διαφωνία του με τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

«Κόκκινος συναγερμός» από τους επιδημιολόγους

Αυστηρό μήνυμα για συστηματική προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων από όλους «και κυρίως από τα δημόσια πρόσωπα, με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις» απευθύνει ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία.

Ο Η. Μόσιαλος χαρακτήρισε αναμενόμενη την άνοδο των κρουσμάτων, ωστόσο χτύπησε το καμπανάκι πως εάν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί περαιτέρω, τότε θα υπάρξει διασπορά του ιού και στις ευάλωτες ομάδες.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό στη χώρα μας, Νίκος Σύψας για μία ακόμη φορά δεν έκρυψε κι αυτός την ανησυχία του, τόσο για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, όσο και για την χαλάρωση των μέτρων προστασίας. «Βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε “κόκκινο συναγερμό”. Είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση ως δεύτερο κύμα επιδημίας στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για μεγάλη συναίνεση. Δεν επιτρέπεται χαλάρωση, συνωστισμοί και δεν επιτρέπεται να νομίζουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε» είπε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι σωστό μέσα στον Αύγουστο να λάβουμε μέτρα που θα έχουν πολύ κακό αντίκτυπο στην οικονομία της Ελλάδας».

Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος. «Είμαστε σε μια φάση μεγάλης έξαρσης. Είμαστε στο προηγούμενο κύμα ακόμα που ανεβοκατεβαίνει. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια πραγματικά επικίνδυνη φάση, η οποία πρέπει να ελεγχθεί, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες καταστάσεις», επεσήμανε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Σκάι.

«Αν το δούμε δυναμικά, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και μπορούν να οδηγήσουν και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις αν δεν πάρουμε εγκαίρως τα μέτρα μας. Αν το δούμε ποιοτικά, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από τα clusters, δηλαδή συσσωρεύσεις κόσμου, όπου μεταδίδεται πολύ γρήγορα ο ιός. Όλα αυτά έχουν αρχίσει και δημιουργούν τις “κόκκινες” γραμμές» σημείωσε συνεχίζοντας ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.