Μετά από τέσσερις με έξι εβδομάδες θα δημοσιεύσει η τρόικα την έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα, αναφέρει το Reuters, κάτι που σημαίνει πως οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα δεν θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, αλλά στην επόμενη και μετά τις εκλογές των ΗΠΑ. Παράλληλα Reuters και Wall Street Journal θεωρούν δεδομένο ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους καθώς οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν μπορούν να επιτευχθούν. 

Ads

 
Tο Reuters εκτιμά πως η έξοδος από τον φαύλο κύκλο του χρέους γίνεται όλο και δυσκολότερη για την Αθήνα και το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί μια νέα αναδιάρθρωση με τη συμμετοχή μάλιστα των ομολογιούχων που «θα έχουν και νέες απώλειες». Το διεθνές πρακτορείο σημειώνει ότι αυτή τη φορά από το κούρεμα θα ζημιωθούν όχι οι ιδιώτες αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι φορολογούμενοι των ευρωπαϊκών χωρών.
 
«Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, καθώς η Γερμανία έχει συνεισφέρει το μεγαλύτερο κεφάλαιο για τη διάσωση της ευρωζώνης και οι διπλωμάτες αναφέρουν πως η καγκελάριος θα επιθυμούσε να αποφευχθεί ένα νέο κούρεμα πριν από τις εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2013», σχολιάζει το Reuters. Σημειώνεται πως σύμφωνα με την JP Mprgan το 70% του ελληνικού χρέους μέχρι το 2014 θα βρίσκεται στις χώρες και όχι σε ιδιώτες.
 
«Η αλήθεια είναι, και ο καθένας το ξέρεις αυτό, πως η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα αναδιάρθρωση χρέους, αλλά κανείς δεν το λέει δημόσια γιατί ο αντίκτυπος θα ήταν μεγάλος», φέρεται να σχολίασε οικονομικός σύμβουλος της ΕΕ.
 
Το ερώτημα είναι πότε οι αξιωματούχοι θα αναγνωρίσουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και θα πρέπει να υπάρξει μία νέα αναδιάρθρωση, αναφέρει το Reuters.
 
Αρκετοί διπλωμάτες και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ φέρονται να έχουν δηλώσει τον περασμένο μήνα στο Reuters πως η τρόικα «πιέζεται διακριτικά» για να δημοσιεύσει την έκθεσή της μετά τις εκλογές των ΗΠΑ στις 6 Νοεμβρίου, καθώς «οι ηγέτες θέλουν να αποφύγουν τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία πριν από τις εκλογές».
 
Στην έκθεσή της η τρόικα είτε θα είναι αμερόληπτη και θα επιμείνει στις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα είτε θα προσπαθήσει να ωραιοποιήσει την κατάσταση, αναφέρει το Reuters και επικαλούμενο οικονομολόγους και διπλωμάτες εκτιμά πως το δεύτερο σενάριο είναι το πιθανότερο. «Με αυτό τον τρόπο θα κερδηθεί ο χρόνος που χρειάζεται για να αποκαλυφθεί η πραγματική εικόνα και να αποφασισθεί μια νέα αναδιάρθρωση», καταλήγει το Reuters.
 
Δεύτερο κούρεμα του χρέους προβλέπει και η Wall Street Journal, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει αποδεκτό από την ΕΕ και την ΕΚΤ σε περίπτωση που το ενδεχόμενο μιας Grexit παραμένει στο τραπέζι.