Ασαφές και θολό παραμένει το τοπίο για την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, καθώς και για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο παρασκήνιο και διαρροές από τις επίσημες πηγές.

Ads

Το μεσημέρι της Παρασκευής και μετά το χτεσινό Euroworking Group, όπου επιβεβαιώθηκε η πρόοδος αλλά δεν δόθηκε το πράσινο φως για επιστροφή του κουαρτέτου,  κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν πως η απόφαση για το εάν και πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών ενδεχομένως να ανακοινωθεί και εντός της ημέρας. Η επιστροφή του κουαρτέτου σχετίζεται με την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, ώστε στη συνέχεια αυτή να περάσει από το Eurogroup και να δοθεί το πράσινο φως για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισήμαναν πως το Euroworking Group συνέστησε την επιστροφή των θεσμών και τόνισε πως δεν υπάρχει κλίμα εμπλοκής και, πολύ περισσότερο «ναυαγίου» των διαπραγματεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης δεν αναμένεται νωρίτερα από τις 7 Απριλίου, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να το εγκρίνουμε σύντομα, αλλά αυτό δεν θα είναι στις 7 Απριλίου στη Βαλέτα, είναι πολύ νωρίς», δήλωσε χαρακτηριστικά, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αν υπάρξει επαρκής πρόοδος.

Ads

Νωρίτερα, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ωστόσο σημείωσε ότι δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Στις παραπάνω δηλώσεις ήρθε να προστεθεί και η τοποθέτηση του ΔΝΤ, που επισήμανε πως «οι διαφορές παραμένουν και είναι πολύ νωρίς για να προβούμε σε εικασίες σχετικά με την προοπτική για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

Πάντως «οι συζητήσεις των δανειστών με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, και στο σημείο αυτό πρέπει να δοθεί η ανάλογη σημασία», τονίζουν πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις.