Μετά την παιδεία, σειρά φαίνεται πως παίρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ο λόγος σε πολιτικό επίπεδο περί συναίνεσης και πάλι, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο να καλλιεργεί το κλίμα στη σημερινή του συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά. Η εν λόγω συνάντηση ήρθε καθώς πυκνώνουν τα σενάρια για επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα του χρονοδιαγράμματος μείωσης του ελλείμματος ενώ στο πολιτικό παρασκήνιο φουντώνουν συζητήσεις περί πρόωρων εκλογών και κυβερνητικής συνεργασίας.

Ads

«Τα πάντα εξαρτώνται από την ειλικρινή, έντιμη και ανοικτή συνεργασία, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση, περίπου μίας ώρας, που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά στα γραφεία της ΝΔ.

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι «υπάρχουν πάντα πολλά και γόνιμα πεδία στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων» και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να υπάρξει ευρεία συναίνεση στο υπό κατάρτιση εθνικό φορολογικό σύστημα, ώστε να είναι στέρεο, μόνιμο και να λειτουργεί «ως καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας».

«Είμαστε ανοικτοί και θέλω να ελπίζω ότι αυτή είναι και η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία εθνικά υπεύθυνη στάση που είναι η βάση της συναίνεσης. Γιατί δεν διαχειριζόμαστε μία κομματική υπόθεση αλλά μία πολύ μεγάλη εθνική κρίση η οποία απαιτεί συστράτευση, με ειλικρινή συνεργασία όλων των δυνάμεων» υποστήριξε.

Ads

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση του Μεσοπρόθεσμου, αλλά συζήτηση από κοινού με την τρόικα των οικονομικών δεδομένων. Οι δημοσιονομικοί στόχοι, τόνισε παραμένουν «απολύτως σταθεροί».

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ «εκτενή και ουσιαστική». Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα θέματα που αποτελούν «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, εν όψει των συνεχιζόμενων επαφών με τους εκπροσώπους της. Από την πλευρά της ΝΔ διέρρευσε ότι υπήρξε ενημέρωση για όλα τα οικονομικά ζητήματα από τον υπουργό Οικονομικών, χωρίς τοποθετήσεις από τον κ. Σαμαρά.

«Ζήτησα να ενημερώσω για τις συζητήσεις με την τρόικα για τα μακροικονομικά δεδομένα και τους δημοσιονομικούς στόχους, για τις άμεσες προτεραιότητες και την εκτέλεση του προϋπολογισμού για τις ιδιωτικοποιήσεις για το νέο φορολογικό σύστημα το νέο μισθολόγιο την εργασιακή εφεδρεία» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος. «Είναι χρήσιμο να υπάρχει αλληλοενημέρωση με τον κ. Σαμαρά εν όψει των συναντήσεών μας με την τρόικα», πρόσθεσε.

Αντιδράσεις

Την εκτίμηση ότι «η συναίνεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που υπήρχε σε όλα τα βασικά, αναπτύσσεται, βαθαίνει και γίνεται πιο επιθετική προς το λαό» κάνει το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τη σημερινή συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Το ΚΚΕ τονίζει ότι «και στη νέα φοροκαταιγίδα κατά εργαζομένων και μικρομεσαίων συμφωνούν, ώστε να μεγαλώσουν οι φοροαπαλλαγές για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά και στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου».

«Η επιφυλακτικότητα- μέχρι αρνήσεως- του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμμετάσχει στην προσπάθεια επιλύσεως ενός μεγάλου Εθνικού μας θέματος, όπως είναι το χρέος και το έλλειμμα, θυμίζει το “τραβάτε με κι ας κλαίω”. Δεν ξέρουμε αν αρκεί η “ιπποδύναμη” του κ. Βενιζέλου, αλλά εν τέλει, “παντρειά με το ζόρι” δεν έχει αποτέλεσμα», σχολίασε ο Λα.Ο.Σ.

«Κυβέρνηση και ΝΔ αναζητούν φόρμουλες συγκυβέρνησης και χειραγώγησης της ογκούμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας και λαϊκής διαμαρτυρίας. Απέναντι σε αυτόν τον ιδιότυπο κεντροδεξιό συνασπισμό, δημιουργούνται σήμερα οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ενός πλατιού αντινεοφιλελεύθερου μετώπου ενάντια στο μνημόνιο, που θα θέσει τις βάσεις για νέο συνασπισμό εξουσίας και θα οδηγήσει τη χώρα σε νέους δρόμους υπερβαίνοντας τη σημερινή κρίση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

Επίθεση στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε η Δημοκρατική Συμμαχία, επισημαίνοντας πως «η συναίνεση έχει νόημα όταν επιτυγχάνεται για να αλλάξουν τα πράγματα, όχι για να μείνουν στάσιμα και να οδηγηθεί έτσι η χώρα στην καταστροφή». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Ζαφειριάδης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι αναζητούν, από κοινού, άλλοθι για να μην κάνουν τις διαρθρωτικές αλλαγές και να μην κόψουν δαπάνες.