Μετά την «ΕΡΓΑΝΗ», τώρα και ο ΕΦΚΑ δεν αναγνωρίζει το rapid test και δέχεται μόνο το μοριακό για να δικαιολήσει απουσία από την δουλειά λόγω μόλυνσης από κορονοϊό, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. Αυτά συμβαίνουν την ώρα που εργαζόμενοι καταγγέλουν ότι υποχρεώνονται να εργάζονται ακόμη και όταν έχουν συμπτώματα.

Ads

Το πρόβλημα ξεκίνησε από την Δευτέρα. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, όσοι βρίσκονται θετικοί θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα πέντε ημερών, ενώ για τους εμβολιασμένους αρκεί το rapid test και δεν απαιτείται μοριακό τεστ έτσι ώστε να μπορούν να δικαιολογήσουν την απουσία από την εργασία τους.

Όπως αναφέρεται στις οδηγίες, ένα rapid test το οποίο είναι θετικό και αναρτηθεί στο σύστημα «Εργάνη» από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγωνιστικά κέντρα είναι αρκετό έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την απαραίτητη άδεια για την πενταήμερη καραντίνα.

Ωστόσο, το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δεν αναγνωρίζει το rapid test και δέχεται μόνο το μοριακό (pcr), γεγονός που αφήνει «στον αέρα» τους εργαζόμενους που έχουν νοσήσει και είναι εμβολιασμένοι.

Ads

Το ίδιο πρόβλημα πλέον αντιμετωπίζουν οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι που έχουν νοσήσει και μένουν έκθετοι καθώς, μετά την ΕΡΓΑΝΗ, που επιβεβαιωμένα δεν αναγνωρίζει το rapid test και δέχεται μόνο το μοριακό (PCR), το ίδιο πρόβλημα καταγράφεται και στον ΕΦΚΑ, που δέχεται μόνο το μοριακό τεστ για να πληρώσει την 5ήμερη άδεια ασθενείας όσων εμβολιασμένων εργαζόμενων νοσούν.

Αναγκαστική δουλειά με συμπτώματα

Υποτίθεται ότι τα παραπάνω προβλήματα θα τα λύσει η ΚΥΑ που αναμένεται. Στο μεταξύ, όμως, εκτός από το ότι οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να υποχρεώνονται εκ των πραγμάτων στο κόστος του μοριακού τεστ, αντιμετωπίζουν και το εκβιαστικό καθεστώς που έχει επιβάλει η εργοδοσία στο εμπόριο από την παραμονή των γιορτών μεσούσης της πανδημίας, όπως καταγγέλουν πο όδιοι.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει στην «Αυγή» στέλεχος του Δικτύου Εργαζομένων στον κλάδο «αν δεν έχει βγει το αποτέλεσμα του rapid test, είσαι υποχρεωμένος να πας για δουλειά. Ακόμα και αν έχεις εμφανή συμπτώματα, αλλιώς ξέρεις ότι η ημέρα που θα απολυθείς, είτε νοσήσεις τελικά είτε όχι, δεν είναι μακριά».

Η ίδια και χιλιάδες συνάδελφοί της στις εμπορικές αλυσίδες του λιανεμπορίου, στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, ακόμα και στα μεγάλα μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας και την περιφέρεια ζουν μέσα στον φόβο και την ανασφάλεια.

Όπως εξηγεί, αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι καθημερινά είναι εκτός κάθε ελέγχου: «Όλα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και οι αλυσίδες έχουν προσλάβει με προσωρινές συμβάσεις ‘έξτρα προσωπικό’ για να αντεπεξέλθουν στο εορταστικό ωράριο και την αυξημένη κίνηση Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως καταγγέλει η ίδια, «σε πολλά μαγαζιά δουλεύουμε ο ένας κυριολεκτικά δίπλα στον άλλο, σε αίθουσες και υπόγεια που δεν κλιματίζονται ή έχουν ακόμα και χαλασμένα κλιματιστικά. Μαθαίνουμε ότι ο συνάδελφός μας νόσησε μόνο αν επικοινωνήσει ο ίδιος μαζί μας. Τότε μαθαίνουμε ότι είχε ενημερώσει σχεδόν μια εβδομάδα νωρίτερα τον προϊστάμενο ότι είχε συμπτώματα Covid, αλλά τον υποχρέωναν να έρθει στη δουλειά κανονικά».

Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος βρεθεί με θετικό rapid test υπάρχουν στην πραγματικότητα τρεις επιλογές:

  • Να σου δώσει ο εργοδότης μόλις τρεις ημέρες αναρρωτική άδεια και να πρέπει να πας στο ασφαλιστικό σου ταμείο για να σου γράψει τις υπόλοιπες.
  • Η πιο συνήθης επιλογή είναι να σε υποχρεώσει ο εργοδότης να πάρεις μέρος της κανονικής σου άδειας.
  • Να δουλέψεις υπερωριακά σε άλλο χρόνο το 50% του χρόνου που απουσίασες.