Διαβεβαιώσεις ζητά η Αυστρία ότι όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα έχουν την ίδια μεταχείριση με τη Φινλανδία, όσον αφορά τις εγγυήσεις για το ελληνικό πακέτο βοήθειας. Εγγυήσεις ώστε να συμμετάσχουν στο δεύτερο πακέτο ενίσχυσης ζητούν και οι Ολλανδία, Σλοβακία και Σλοβενία.
Ads
Οι λεπτομέρειες της ελληνο-φινλανδικής συμφωνίας για τις εγγυήσεις δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμα και αναμένεται να συζητηθούν σε επικείμενες συνεδριάσεις των χωρών της Ευρωζώνης. Ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, Χάραλντ Βάιγκλαϊν, ανέφερε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο APA ότι αυτές οι εγγυήσεις δεν είναι κατ’ αρχήν απαραίτητες. Αν όμως η Ελλάδα τις δώσει στη Φινλανδία, τότε θα τις ζητήσει και η Αυστρία. «Η απόφαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου ήταν σαφής. Μιλά για ένα μοντέλο για τα κράτη-μέλη και όχι για μια ειδική ρύθμιση για τη Φινλανδία» σημείωσε.
Ο κ. Βάιγκλαϊν υπογράμμισε μάλιστα ότι, από όσο γνωρίζει, η Αυστρία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει αυτή τη θέση. «Όπως έχουμε πληροφορηθεί, την ίδια άποψη συμμερίζονται πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα η Σλοβενία και η Σλοβακία. Ακόμη και η Ολλανδία σε κάποιες συζητήσεις εξέφρασε την ίδια άποψη. Δεν γνωρίζω αν πρόκειται για επίσημες θέσεις, που θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος», δήλωσε συγκεκριμένα.
Σε συνέντευξή του στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Φινλανδίας, Helsingin Sanomat, ο κ. Βάιγκλαϊν υποστήριξε επίσης ότι η συμφωνία μεταξύ της Φινλανδίας και της Ελλάδας δεν έχει λογική, καθώς άλλες χώρες θα πρέπει να πληρώσουν στην πραγματικότητα την εγγύηση. Συγκεκριμένα, οι εγγυήσεις θα μπορούσαν να είναι είτε περιουσιακά στοιχεία ή χρήματα. Η χρήση περιουσιακών στοιχείων, όμως, θα μπορούσε να θέσει εμπόδια στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Γι’ αυτό και η Αυστρία θεωρεί πιο συμφέρον να της δοθούν χρήματα, αντί για ένα ελληνικό νησί λόγου χάρη.
Σε περίπτωση όμως που χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις χρήματα, αυτά μπορούν να δοθούν μόνο από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Η Ελλάδα δεν διαθέτει τους αναγκαίους πόρους για τις εγγυήσεις, οπότε θα πρέπει να βοηθήσει η Ε.Ε. «Η Αυστρία έχει κάνει πολλά και έχει πληρώσει πολλά, και έτσι θα έπρεπε να πληρώσει και για τις εγγυήσεις που θα λάβει η Φινλανδία. Αυτό δεν έχει κανένα νόημα» σχολίασε ο αυστριακός αξιωματούχος.
Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Βάιγκλαϊν. «Ακόμη και αν το κοινοβούλιο δεν το ζητούσε έντονα, εμείς μαζί με κάποιες άλλες χώρες πάντα λέγαμε στις Βρυξέλλες και στην Φινλανδία, ότι αν η Φινλανδία λάβει εγγυήσεις, δεν μπορεί να επιδεινωθεί η δική μας θέση όσον αφορά την πιστοληπτική μας αξιολόγηση και ότι επιθυμούμε και εμείς μια συμφωνία παροχής εγγυήσεων», δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών.
Από την πλευρά του ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Ιβάν Μίκλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε πως η Σλοβακία από την αρχή ζητούσε εγγυήσεις για τα όποια δάνεια δίνονταν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα, σημειώνοντας πως οι όροι πρέπει να είναι για όλες τις χώρες της ευρωζώνης. «Το θεωρώ απαράδεκτο για την όποια χώρα να μην λαμβάνει εγγυήσεις, όταν τις λαμβάνουν άλλες χώρες», δήλωσε ο Μίκλος.
Ας σημειωθεί ότι και ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας Jurgen Ligi, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο BNS, δήλωσε ότι η συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας δεν συμφωνεί με την πολιτική της Ευρωζώνης και ζήτησε να εξεταστεί το ζήτημα από το Eurogroup. Όπως ανέφερε, εγγύηση προς τις χώρες που βοηθούν την Ελλάδα θα πρέπει να αποτελούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και η αλλαγή της πολιτικής της χώρας μας σε θέματα προϋπολογισμού και οικονομίας.
Εν τω μεταξύ, η Πορτογαλία, με ανακοίνωσή του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, τονίζει πως τίθεται υπέρ μίας μεγαλύτερης οικονομικής ολοκλήρωσης στην ευρωζώνη, ενώ χαιρετίζει και τις προτάσεις που προέκυψαν από τη συνάντηση Μέρκελ- Σαρκοζί. Η Πορτογαλία «διατηρεί μία θετική στάση απέναντι σε μία μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση στον ευρωπαϊκό χώρο», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του και προσθέτει πως «η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης συνάδει με τη νομισματική ένωση την οποία βιώνουμε ώστε να υπάρξει περισσότερη σταθερότητα και συνοχή».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «αποφασιστικότητα», την οποία επέδειξαν Γαλλία και Γερμανία, και σημειώνει πως «παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις προτάσεις που έγιναν μετά το πέρας της γαλλογερμανικής συνόδου κορυφής».
«Δικαιωμένη» δηλώνει η ΝΔ από τις αυστριακές αντιδράσεις
Με αφορμή τις δηλώσεις του Αυστριακού αξιωματούχου, η ΝΔ δήλωσε «δικαιωμένη» για τις ενστάσεις της όσον αφορά τις εγγυήσεις που ζήτησε και έλαβε η Φινλανδία για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, μετά και τις δηλώσεις της κυβέρνησης της Αυστρίας. Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης υπενθυμίζει πως ήδη από χθες η αξιωματική αντιπολίτευση είχε επισημάνει πως η συμφωνία με την Φινλανδία θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλες χώρες της ευρωζώνης να ζητήσουν το ίδιο.
Ο κ. Μιχελάκης αφού επισημαίνει τη σιωπή που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση στις ανησυχίες της ΝΔ, τονίζει πως μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, το Σχέδιο της 21ης Ιουλίου για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Εκφράζει μάλιστα την εκτίμηση πως αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς, με τις «εγγυήσεις» προς τη Φινλανδία, ανοίγει ο δρόμος να ζητήσουν το ίδιο, όχι μόνο και άλλα κράτη που δανείζουν την Ελλάδα, αλλά και ιδιώτες ομολογιούχοι του ελληνικού χρέους.
ΣΥΝ: Το νεοφιλελεύθερο αδιέξοδο της ευρωζώνης αιτία και της αυστριακής αντίδρασης
Τόσο η συμφωνία της ελληνικής με τη φινλανδική κυβέρνηση όσο και η αντίδραση της Αυστρίας σε αυτήν καταδεικνύουν το νεοφιλελεύθερο αδιέξοδο της ευρωζώνης, όπως αναφέρει σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ.
«Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις επισημάνσεις μας για τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, αφού σε αυτήν επιβεβαιώθηκε άθικτο το νεοφιλελεύθερο δόγμα, χωρίς να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού και των υπόλοιπων χρεών στην ευρωζώνη, αλλά τα συμφέροντα των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου, παγιώνοντας τη λιτότητα, την ύφεση και τη φτώχεια. Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, η ρήξη με το νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα της ΕΕ και τις αγορές, μέσα από τους αγώνες των λαών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ανάπτυξη», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >