Μόλις λίγες μέρες κράτησε η επικοινωνιακή “ανάσα” που πήρε η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός από το μεγάλο πονοκέφαλο του προσφυγικού και τα αποτελέσματα της καταστροφικής τους διαχείρισης. Γιατί το “δώρο” που έκανε ο Ερντογάν με τον ανεπιτυχή του εκβιασμό φαίνεται να το πήρε πίσω η ευρωπαϊκή ηγεσία που βρέθηκε στον Έβρο, προσγειώνοντας την Ελλάδα στο ρόλο που της επιφυλάσσουν ως “προβλέψιμο σύμμαχο”.

Ads

Ο Τούρκος Πρόεδρος, μεταχειρίστηκε κυνικά τους πρόσφυγες σε ένα ελιγμό που ήταν επιχειρησιακά καταστροφικός. Έδωσε την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να εργαλειοποιήσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε στα σύνορα, την ευκαιρία που είναι γνωστό ότι επιζητούσε εδώ και καιρό για να αποδράσει. Κάπως έτσι για λίγες μέρες η δεινή πολιτική θέση της κυβέρνησης και το φιάσκο των νησιών ξεχάστηκε μέσα στις έντονες εθνικοπατριωτικές κορώνες, με την κυβέρνηση να επενδύει στη ρατσιστική ατζέντα και την παραπληροφόρηση που παρομοιάζει τους μετανάστες ως εισβολείς, οι οποίοι επιβουλεύονται την εδαφική ακεραιότητα. Στον ίδιο τόνο συνέχισε την Τρίτη ο -εξαφανισμένος όλο το τριήμερο- Πρωθυπουργός που εμφανίστηκε σε μια προκάτ μιντιακή φιέστα, με κοστούμια, κομπάρσους και γκεστ σταρς τους Ευρωπαίους.

Και κάπου εκεί, ξεκινούν τα δύσκολα: Κανείς δεν καταδίκασε την παραβίαση της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας που “καίει” την Ελλάδα αλλά επιβεβαιώθηκε ότι δεν θα υποχρεώσουν τον Ερντογάν να την εφαρμόσει. Κανείς δεν μίλησε για μετεγκαταστάσεις, αντιθέτως επιβεβαιώθηκε στον πιο επίσημο τόνο ότι η Ελλάδα θα πορευτεί μόνη της ως “αποθήκη” των Ευρωπαίων, που θα παρακολουθούν εξ αποστάσεως. Ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη, μερικοί επιπλέον φύλακες της Frontex και ένα φιλοδώρημα 700 εκατομμυρίων, που δεν διευκρινίζεται αν είναι μέρος του υπάρχοντος προϋπολογισμό για το προσφυγικό ή επιπλέον. Σε κάθε περίπτωση εφόσον η Ελλάδα συμφώνησε να αντιμετωπίσει την κατάσταση με κοινοτικούς πόρους, αυτό σημαίνει ίσως το τέλος -και- για τα σχέδια κλειστών δομών ή τα  “ξερονήσια” που διακινεί η ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ

Τώρα που σβήνουν τα φώτα η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, που θα είναι ακόμη πιο δύσκολη από τη στιγμή που κατάφερε να μετατρέψει σε διμερές ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Μάλιστα, στην προσπάθειά της να γίνει αρεστή και να εκτονώσει τις αντιδράσεις κυβέρνηση επέτρεψε να υποκατασταθεί ανεξέλεγκτα το κράτος. Στα νησιά ακροδεξιοί πυρήνες αντί για την αστυνομία δέρνουν, απειλούν, καίνε και απωθούν. Στον Έβρο “εθνοφύλακες”, “εθελοντές”, κυνηγοί και φασιστικές φράξιες καταδιώκουν και πυροβολούν μετανάστες και στη συνέχεια τους παραδίδουν στην Αστυνομία ! Οι νεοναζί της Χ.Α. που οργάνωναν “πολιτοφυλακή” στη Θράκη ενάντια στους “λαθροεισβολείς” φαίνεται να υιοθετήθηκαν από τη ΝΔ. 

Ads

Η κυβέρνηση μετά το τριήμερο “εθνικής ομοψυχίας” πολύ σύντομα θα κληθεί να διαχειριστεί σε πραγματικούς όρους το διογκούμενο πρόβλημα του προσφυγικού και το χάος που προκαλεί στα σύνορα ενώ συνεχίζει να μην παρουσιάζει κάποιο σχέδιο. Καλός ο ορμπανισμός αλλά στην Ουγγαρία εκ του ασφαλούς, στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι χειροπιαστό.