Η απόφαση του Ευάγγελου Αποστολάκη να μην αποδεχτεί τελικά τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, όπως είχε ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καταγράφεται αναμφίβολα ως ένα πρωτοφανές πολιτικό φιάσκο για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε επενδύσει επικοινωνιακά σε αυτήν την κίνηση.

Ads

Η προσπάθεια  να πλήξει τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο του, αιφνιδιάζοντας και εντάσσοντας στο νέο κυβερνητικό σχήμα τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ και επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, του γύρισε μπούμερανγκ. Μετά το ναυάγιο και την αμηχανία, το Μαξίμου, μέσω και του φιλοκυβερνητικού Τύπου, επιχειρώντας να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα, πέρασε στην αντεπίθεση στοχοποιώντας τον Ευάγγελο Αποστολάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «δειλό» και «κατώτερο των περιστάσεων», και κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως «είναι κύριος εκφραστής του διχασμού», κόντρα στη «συναίνεση που επιδίωξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τορπίλισε μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασία της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα», ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Με διαρροές και non paper στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου κατηγορούν προσωπικά και τον κ. Αποστολάκη πως «ήταν αυτός που ήθελε να γίνει υπουργός στη ΝΔ και το ζήτησε μάλιστα ο ίδιος». «Αρχικά του είχε προταθεί να γίνει αναπληρωτής, ωστόσο ο ίδιος ζήτησε να γίνει υπουργός κάτι που ο πρωθυπουργός έκανε δεκτό αναγνωρίζοντας ότι είναι πρόσωπο που έχει διατελέσει υπουργός Εθνικής Άμυνας και δεν θα ήταν σωστό να μείνει αναπληρωτής», ανέφερε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή.

Ads

Επιπλέον, η ίδια πηγή υποστήριξε πως σε χτεσινή επικοινωνία οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ευάγγελος Αποστολάκης συμφώνησαν απόλυτα για το χαρτοφυλάκιο και το χαρακτήρα της Πολιτικής Προστασίας, ενώ ακόμη και σήμερα γνωστοποίησε πως θα μεταβεί για την ορκωμοσία στην Προεδρία με τη σύζυγό του. «Το τι μεσολάβησε, αναφέρει η πηγή, το είπε ο ίδιος ο Αποστολάκης. Οτι δεν πήρε την έγκριση του κυρίου Τσίπρα», σημείωσε η ίδια πηγή και πρόσθεσε: «Γιατί ο κ. Αποστολάκης έκανε πίσω; Από πού τον κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ;»

Από την πλευρά του ο κ. Αποστολάκης, αρνούμενος να αποδεχτεί τελικά την υπουργοποίησή του, υπογράμμισε πως βασικός όρος που είχε τεθεί ήταν να υπάρχει διακομματική συναίνεση. Ο επίτιμος αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, μιλώντας με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και στην επίσημη δήλωσή του, υπογράμμισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον παγίδεψε, καθώς σε αντίθεση με όσα ισχυριζόταν δεν είχε εξασφαλίσει τη διακομματική υποστήριξη. Είναι χαρακτηριστικό, όπως παραδέχτηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, πως μόλις το πρωί της Τρίτης, λίγο πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τη Φώφη Γεννηματά για να τους «ενημερώσει» για την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ – μεταξύ άλλων – τόνιζαν πως ο πρωθυπουργός «προσπάθησε να παγιδεύσει τον κ. Αποστολάκη, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα δημιουργήσει δήθεν μια νέα υπουργική δομή και θα συνεννοηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το σχεδιασμό της αλλά και για την επιλογή του ιδίου ως υπουργού κοινής αποδοχής».

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά, παρά μονάχα πέντε λεπτά πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, όπως αποδεικνύεται χωρίς τη συμφωνία του κ. Αποστολάκη, επικοινώνησε για να ενημερώσει τα γραφεία του κ. Τσίπρα και της κ. Γεννηματά, για την υπουργοποίησή του. Πράξη που έκανε προφανώς για να παρουσιάσει στον κ. Αποστολάκη ότι δήθεν τήρησε τον απαράβατο όρο που του έθεσε να είναι υπουργός κοινής αποδοχής».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης «επιχείρησε με δυο λόγια να εγκλωβίσει τον κ. Αποστολάκη στο κυβερνητικό σχήμα, ποντάροντας στο ότι από τη στιγμή που το όνομά του θα είχε ανακοινωθεί δημόσια ως νέος υπουργός, δεν θα είχε το θάρρος να αρνηθεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο».

«Μάλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνειδητοποίησε ότι δεν ενστερνίζονται όλοι την οικογενειακή του παράδοση. Υπάρχουν στο δημόσιο βίο και άνθρωποι έντιμοι, που θεωρούν την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.