Μόλις στις 59 ανέρχονται οι μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από την Ελλάδα προς τις χώρες της Ευρώπης μήνες μετά την έναρξη του σχετικού προγράμματος, ενώ άλλα 16  παιδιά μετακινούνται τη Δευτέρα προς τη Βρετανία.

Ads

Το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων ασυνόδευτων ανήλικων αιτούντων άσυλο σε άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διαφημίστηκε έντονα από την κυβέρνηση, προέβλεπε τη μετακίνηση 1,600 ανήλικων παιδιών. Στην πραγματικότητα μόλις 47 έχουν μεταφερθεί στη Γερμανία και 12 στο Λουξεμβούργο, σε μια κίνηση που είχε προκαλέσει πολλά αρνητικά σχόλια για τη δήλωση των αρμόδιων αξιωματούχων του Υπουργείου Μετανάστευσης ότι απαιτήθηκαν 500 τηλέφωνα για μόλις 12 παιδιά.

Κομισιόν: Ελπίδες ότι θα προχωρήσει το πρόγραμμα

Η αποτυχία του προγράμματος, μπορεί να μην επισημαίνεται από τα ελληνικά ΜΜΕ άλλα έχει προκαλέσει αρνητικά σχόλια στα ΜΜΕ του Εξωτερικού. Η Ευρωπαϊκή Eπιτροπή που κλήθηκε να σχολιάσει, υποστήριξε ότι η Πορτογαλία και η Σλοβενία μπορεί να δεχτούν έναν αριθμό αλλά βασικά εκφράζει την ελπίδα ότι το πρόγραμμα θα υλοποιεί τους επόμενους μήνες, χωρίς να παρουσιάζει κάποια στοιχεία.

Ads

Η επανένωση των 16 ασυνόδευτων ανηλίκων και  34 ενηλίκων με τις οικογένειές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι το νέο μεγάλο “επίτευγμα” που ανακοινώνει η κυβέρνηση, μάλιστα , σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που καθόρισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως διαρρέεται χαρακτηριστικά.  

Με ή χωρίς τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού, πάντως, το πρόγραμμα βαδίζει σε ολοένα και μεγαλύτερη αποτυχία ενώ από το σύνολο των 1.600 μετά βίας έχουν μετακινηθεί 75 ασυνόδευτα ανήλικα