Ρίχνουν τους τόνους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που είχαν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Αντιθέτως, η αντιπολίτευση επιμένει να κάνει λόγο για « αναξιόπιστο, άδικο και αναποτελεσματικό» νέο Μνημόνιο.

Ads

Δεν τίθεται θέμα «αν θα ψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο, τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος», επισήμανε, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real FM, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι με το χειρισμό για το χρέος, η Ελλάδα παίρνει τρία χρόνια παράταση για τη μετάθεση και όχι την επίλυση του προβλήματος, τονίζοντας ότι πρέπει να προστατευθούν τα μεσαία στρώματα.

Δηλώνοντας «εραστής του ορθού λόγου», ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε πως ομάδες με μέτριους ανθρώπους, που έχουν καθαρούς στόχους, πετυχαίνουν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, έως και θαύματα και ομάδες με τους ικανότερους ανθρώπους, αν δεν έχουν καθαρούς στόχους πετυχαίνουν μέτρια, ή ανύπαρκτα αποτελέσματα, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να εστιάσουμε πιο πολύ σε καθαρούς στόχους και λιγότερο στα πρόσωπα και σημειώνοντας ότι προφανώς και δεν είναι το πρόβλημα ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος και έχει στοχοποιηθεί.

«Αν δεν μπορέσουμε (να έχουμε στόχους μετρήσιμους) οδηγούμαστε σε κοινωνική κατάρρευση των μεσοστρωμάτων, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό δεν μπορεί να το δεχθεί κανείς αδιαμαρτύρητα, όταν το βλέπει να εξελίσσεται μπροστά του. Η πατρίδα δεν είναι κάτι χωρίς πολίτες».

Ads

Στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λάμπρος Μίχος σημείωσε πως «μια πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι κάποια πράγματα για τα οποία αγωνιστήκαμε όλοι πολύ σθεναρά προχθές να διορθωθούν, φαίνεται ότι είναι στο δρόμο της διόρθωσής τους, χωρίς να ξέρουμε ακόμα την έκταση αυτής της επιτυχίας, της πίεσης που ασκήσαμε, δηλαδή».

Υπογράμμισε ότι έχουν γίνει μεταρρυθμιστικές αλλαγές που δεν φαίνονται ακόμη στην καθημερινότητα και συμπλήρωσε: «Αναταράξεις θα υπάρχουν μέχρι τελευταία στιγμή και στο υπουργικό συμβούλιο και μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα. Κατ’ ιδίαν και προς τον πρωθυπουργό και μεταξύ μας και όλοι και παντού. Όχι για να φανεί ότι είμαστε εμείς καλοί και κάποιοι άλλοι κακοί -όλοι έχουμε την αγωνία.Μέχρι τελευταία στιγμή θα αγωνιζόμαστε, θα σπάμε το κεφάλι μας να βρούμε λύσεις, να βρούμε υποκατάστατα, να βρούμε λεφτά. Και η αγωνία όλων μας είναι να φορολογηθούν τα μεγάλα εισοδήματα».

Ο πρώην υπουργός, βουλευτής Δημ. Κρεμαστινός, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5 και αναφερόμενος στον υπουργό των Οικονομικών, σημείωσε ότι «είναι ένας άνθρωπος που μου αρέσει, γιατί κινείται διεθνώς πάρα πολύ καλά και χρησιμοποιεί άριστα την αγγλική γλώσσα – κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό – και χαριτολογώντας του είπα – κάνοντάς του κριτική – ότι πρέπει να χρησιμοποιεί δύο ρήματα που ξέρει πάρα πολύ καλά και στα αγγλικά και στα ελληνικά: το try και το may. Το “προσπαθώ” και το “μπορεί”. Δηλαδή, αν έλεγε “προσπαθώ να ρίξω το έλλειμμα” – που το έριξε πέντε μονάδες και είναι πολύ σημαντικό – θα έλεγαν όλοι ότι είναι πολύ σημαντικό. Το να πει, όμως, “θα κάνω το έλλειμμα μονοψήφιο”, αυτό ήταν ένα εγχείρημα που βγήκαν όλοι και του είπαν ότι δεν πέτυχε στο στόχο του. Άρα, λοιπόν, ήταν θέμα χειρισμού του προβλήματος. Στο θέμα του χειρισμού του κόσμου, ίσως να μην πέτυχε εκεί το στόχο του. Το ότι πέτυχε πολλά και μάζεψε τα πράγματα είναι αναμφισβήτητο. Όμως, ο υπουργός των Οικονομικών στις σημερινές συνθήκες είχε και έναν άλλο ρόλο, τον επικοινωνιακό και εκεί του γίνεται κριτική. Και είναι αναμφισβήτητο. Σε ορισμένα πρακτικά θέματα, ίσως θα έπρεπε να τα έχει προσεγγίσει διαφορετικά. Και λέω ίσως γιατί βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πυρός κι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε εκ του ασφαλούς κριτική. Θέλω να είμαι αντικειμενικός: Εκείνο για το οποίο μπορεί να κάνει κριτική κάποιος στον κ. Παπακωνσταντίνου είναι ότι ορισμένα μέτρα θα έπρεπε να τα ξαναδεί. Αν τα ξαναδεί αυτά τα μέτρα, δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος ικανότερος να τον διαδεχθεί. Ο ανασχηματισμός, όμως, περιέχει κι ένα άλλο στοιχείο, το επικοινωνιακό, το οποίο το κρίνει ο πρωθυπουργός. Ιδίως αν κάνει αποδεκτές κάποιες προτάσεις που του γίνονται από την κοινοβουλευτική ομάδα για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών. Δηλαδή, τις ασθενέστερες τάξεις να μην τις αγγίξει σχεδόν καθόλου».

ΝΔ: Αναξιόπιστο, άδικο και αναποτελεσματικό το νέο Μνημόνιο

«Το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα – ουσιαστικά το νέο Μνημόνιο – είναι. Είναι και έμπρακτη ομολογία αποτυχίας της πολιτικής του Μνημονίου», τόνισε από την πλeυρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, ενώ ο Ανδρέας Λυκουρέντζος σημείωσε πως «δεν θα ψηφίσουμε το μεσοπρόθεσμο εάν έρθει ως ένα άρθρο».

«Επιλογές στις οποίες μπορούμε να συμφωνήσουμε με την κυβέρνηση, με βάση και τις προτάσεις που καταθέσαμε στο Ζάππειο, δεν θα είχαμε αντίρρηση να ψηφίσουμε ορισμένα μέτρα. Αλλά τόσο η αποσπασματική εφαρμογή ορισμένων εκ των προτάσεων της ΝΔ, όσο και η εμμονή της κυβέρνησης να συνεχιστεί η ακολουθούμενη πολιτική της, χωρίς ουσιαστικές διορθώσεις και βελτιώσεις, δεν μας επιτρέπει να δώσουμε θετική ψήφο», πρόσθεσε ο κ. Λυκουρέντζος.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα περί ευρωπαϊκών πιέσεων προς το κόμμα του, σημείωσε: «Εγώ δε μίλησα ποτέ για ιδιότυπη απομόνωση της ΝΔ – ήταν ένα σχόλιο του δημοσιογράφου, ο οποίος με ρώτησε για αυτό το θέμα, δεν ήταν δική μου φράση. Θα επιμείνουμε στο να εξηγήσουμε γιατί η συνταγή αυτή δεν θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και γιατί πρέπει να πέσει μεγαλύτερη έμφαση στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και της φοροδιαφυγής και λιγότερο στις αποτυχημένες συνταγές της οριζόντιας φορολόγησης».

ΣΥΝ: Το Μεσοπρόθεσμο οδηγεί στην οικονομική χρεοκοπία

Ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας χαρακτήρισε τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, με ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ την Παρασκευή. Επισήμανε, δε, ότι «τα σίγουρο είναι πως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα παγιώνει την κοινωνική χρεοκοπία και οδηγεί μαθηματικά στην τυπική οικονομική χρεοκοπία».

«Τα νέα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αποτελούν την ξεκάθαρη ομολογία μιας διπλής αποτυχίας. Αποτυχία του πρώτου μνημονίου, το οποίο, κατά την κυβέρνηση, οδηγεί στην ανάγκη νέων μέτρων, αλλά και εκ προοιμίου παραδοχή της αποτυχίας και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αφού στο τέλος του το ύψος του δημόσιου χρέους θα κυμαίνεται λίγο πιο πάνω από αυτό που ήταν πριν τον ερχομό της τρόικας. Τα σίγουρο είναι πως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα παγιώνει την κοινωνική χρεοκοπία και οδηγεί μαθηματικά στην τυπική οικονομική χρεοκοπία», υπογραμμίζει ο ΣΥΝ.

Άμεση διενέργεια εκλογών, ζητά η Ντ. Μπακογιάννη

Τη άμεση διενέργεια εκλογών ζητά η Δημοκρατική Συμμαχία. Η πρόεδρος του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι η χώρα είναι χωρίς τιμόνι και ότι η κυβέρνηση στην πραγματικότητα έχει καταρρεύσει. Χαρακτήρισε, επίσης, άδικη και παράλογη την πολιτική της αύξησης νέων φόρων που επιλέγει η κυβέρνηση ενώ για τη ΝΔ είπε ότι «περιφέρει τις φαντασιώσεις της ανά την Ευρώπη, όπου μάταια οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να την προσγειώσουν στην πραγματικότητα»

Συμπερασματικά η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν μπορεί να σηκώσει μόνο του το βάρος της διαπραγμάτευσης, ούτε της εφαρμογής των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Κριτική και από το Φώτη Κουβέλη

«Το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σφραγίζει το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής, με άμεσες και προφανείς συνέπειες την απουσία προοπτικής για διέξοδο από την κρίση», τονίζει σε σημερινή δήλωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Ο Φώτης Κουβέλης θεωρεί ότι η εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και θα επιτείνει την ύφεση και προσθέτει ότι οι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και η φοροεπιδρομή σε βάρος των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και των πολιτών με φορολογική συνέπεια, θα πλήξουν ακόμα περισσότερο την κοινωνία.