Μετά τη χθεσινή πολύωρη άτυπη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, συνεδριάζει σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας Οικονομικών του κυβερνώντος κόμματος, όπου αναμένεται να διατυπωθούν αντιρρήσεις στελεχών του αναφορικά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Ads

Μετά την επιστολή των «16» και τις άλλες μεμονωμένες αντιδράσεις κατά του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος θεωρείται βέβαιο ότι η σημερινή συνεδρίαση θα είναι ταραχώδης, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο επίκεντρο. Σε ό,τι αφορά στο Μεσοπρόθεσμο, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε χθες ότι θα επιδιώξει την ευρεία πλειοψηφία, αλλά όχι των 180 βουλευτών.

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για το 2012, που θα προβλέπει απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας, μείωση των φορολογικών συντελεστών, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και μείωση του ΦΠΑ, ο οποίος, ωστόσο, στην εστίαση θα ανέβει στο 23%. Επίπεδο στο οποίο, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεν είναι στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου να ανέβουν τα τρόφιμα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πρόθυμος να εξετάσει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος με στόχο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και όπως είπε, ζήτησε ήδη από τον Υπουργό Εσωτερικών να φέρει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν να εφαρμοστεί όταν χρειαστεί αυτή τη δημοκρατική πρόβλεψη του σημερινού Συντάγματος.

Ads

Ο Γ. Παπανδρέου επέμεινε και χθες στην ανάγκη της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου, κάνοντας λόγο για ιστορικές αποφάσεις και ιστορική στάση όλων. Η ανάγκη συναίνεσης και εθνικής συνεννόησης «παραμένει εθνική ανάγκη», στην οποία, όπως είπε, θα έπρεπε να έχουν ήδη ανταποκριθεί οι άλλες δυνάμεις.Μιλώ, είπε ο πρωθυπουργός, για την καλλιέργεια εθνικής συνεννόησης για την οποία θα συνεχίσω να δουλεύω.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας: «Κλήθηκα από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού να διαχειριστώ αυτή την κρίση. Τα επόμενα χρόνια της θητείας μου ως πρωθυπουργός, μέχρι τις επόμενες δηλαδή εκλογές, να κάνω ό,τι μπορώ, για να δημιουργήσω το υπόβαθρο μιας άλλης πολιτικής κουλτούρας στη χώρα μας».

Εντός της εβδομάδας στη Βουλή, μετά τη Σύνοδο της 23/6 η ψήφιση

Μετά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα του ΠαΣοΚ, θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος το απόγευμα. Αύριο, Τετάρτη, το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, για το οποίο ωστόσο ο Γ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστούν κάποιες από τις προτάσεις των βουλευτών σε σημεία που έχουν ενστάσεις, όπως στο θέμα του αφορολόγητου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, το Μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον εβδομάδα, όμως η ψήφισή του δεν πρόκειται να γίνει πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 23 Ιουνίου. Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ενσωματώσει δύο προτάσεις της ΝΔ, και συγκεκριμένα αυτές που αφορούν στην «εργασιακή εφεδρεία», και στην παροχή κινήτρων για την επανεισαγωγή κεφαλαίων, την οποία προτίθεται να συνδυάσει με την αγορά, με τα κεφάλαια αυτά, ελληνικών ομολόγων.

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η 5η δόση θα καταβληθεί κανονικά, αλλά η συνολική λύση για το νέο δανεισμό της χώρας, το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, το ευρωομόλογο και άλλες αποφάσεις που επρόκειτο να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, μάλλον θα μετατεθούν στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου. Στη Σύνοδο, πάντως, του Ιουνίου, όπως είπε ο υπουργός «πάμε με τσαγανό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, μιλώντας στον Βήμα 99,5, είπε πως οι διαφωνίες που εκφράζονται από κάποιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει και καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, ενώ υπογράμμισε ότι στο πρόγραμμα θα ενσωματωθούν προτάσεις που «δεν θα μας βγάλουν από τους στόχους μας». Επιβεβαίωσε ότι είναι ανοιχτό το θέμα αξιοποίησης του δημοψηφίσματος, ωστόσο τόνισε ότι αυτό εξετάζεται «ως κάτι το απώτερο». Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επανεξέτασης των φορολογικών μέτρων που προβλέπει το πρόγραμμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «εφόσον μπορούμε να βρούμε λύσεις με ισοδύναμα αποτελέσματα, μπορούμε να δεχτούμε, να υιοθετήσουμε και να ενσωματώσουμε προτάσεις που δεν θα μας βγάλουν από τους στόχους μας».

Διαβάστε επίσης:

Υπουργικές διαφωνίες για αφορολόγητο, απολύσεις και δημοψήφισμα