Υπό κατάρρευση βρίσκεται το κτίριο όπου στεγάζονταν μέχρι και την Πέμπτη οι μαθητές του 26ου και 35ου νηπιαγωγείου στις Πατέλες στη Μεσόγειο Κρήτης. Έπειτα από κινητοποίηση των γονιών, αντιδήμαρχος και μηχανικός του δήμου επισκέφτηκαν το σχολείο και το έκριναν ακατάλληλο, αφού τα παιδιά έκαναν μάθημα σε ένα κτίριο με γυμνές κολόνες, παρέα με ποντίκια και σκορπιούς!

Ads

«Πάγωσε το αίμα μου», δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Γιαλιτάκης, αντικρίζοντας την τραγική εικόνα του εκμισθωμένου κτιρίου που στέγαζε καθημερινά 70 παιδιά. Το τελευταίο διάστημα οι γονείς δεν άφηναν να πάνε στο σχολείο, φοβούμενοι για τη σωματική τους ακεραιότητα και τελικά την Τετάρτη προχώρησαν σε κατάληψη της σχολικής στέγης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους αρμόδιους φορείς.

Μιλώντας σε τοπικά Μέσα, ο κ. Γιαλιτάκης εξηγεί πως μέχρι πρότινος κανείς δε γνώριζε πως κάτω από το κτίριο των νηπιαγωγείων υπήρχε υπόγειο με έντονα προβλήματα στατικότητας. Η είσοδος του υπογείου αποκαλύφθηκε όταν απομακρύνθηκαν μπάζα που την κάλυπταν από συνεργεία του Δήμου Ηρακλείου. «Οι κολόνες πάνω στις οποίες στηρίζεται όλο το κτίριο είχαν ανοίξει σαν μπανανόφλουδες χωρίς να υπολογίζει κανείς τις φωλιές ποντικών που έστηναν χορό στο υπόγειο και στο ισόγειο». Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1920 και ενοικιάστηκε το 1980 από τη Νομαρχία.

Ο αντιδήμαρχος ενημέρωσε για την τραγική κατάσταση του κτιρίου τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα, ξεκίνησε την αναζήτηση άλλου χώρου κοντά στο σημείο μέχρι να βρεθεί άλλη σχολική στέγη και να ενοικιαστεί.

Ads

Όπως αναφέρει το goodnet.gr, τελικά διαπιστώθηκε πως στο κοντινό 23ο δημοτικό σχολείο μπορεί να διατεθεί μια μεγάλη αίθουσα 80 τετραγωνικών μέτρων στο εσωτερικό της οποία θα δουλέψουν συνεργεία το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ώστε με γυψοσανίδες να διαμορφώσουν δύο αίθουσες.

Ωστόσο, για να ενοικιαστεί νέο, μόνιμο κτίριο για τους μικρούς μαθητές θα απαιτηθούν τουλάχιστον 6 μήνες, καθώς η διαδικασία προϋποθέτει διαγωνισμό εκμίσθωσης και παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας.