Για προσωρινή αλλά σημαντική νίκη σε ό,τι αφορά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για αναστολή εργασιών στην Εκτροπή του Αχελώου αλλά και για συνεχιζόμενο αγώνα μέχρι την τελική ακύρωση του έργου έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι φορέων και κινήσεων πολιτών, που δραστηριοποιούνται γύρω από το θέμα καθώς και κατά της κατασκευής του φράγματος της Μεσοχώρας. Επίσης όπως αποκάλυψαν ο Δήμος Πίνδου, στον οποίο ανήκει η Μεσοχώρα, προσέβλεπε στην μετατροπή της περιοχής σε τουριστικό θέρετρο.

Ads

Οι εκπρόσωποι των φορέων αυτών παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου παρουσιάζοντας όλο το ιστορικό της δράσης τους και προααγγέλλοντας την πραγματοποίηση διαδήλωσης στην Αθήνα, την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010, με πανελλαδικό χαρακτήρα, λίγες μέρες πριν από την εκδίκαση στο ΣτΕ (15/3) της νομιμότητας του ν. 3734/2009, για την απαλλοτρίωση της Μεσοχώρας.

Η δικαστική μάχη

Στο συμβούλιο της Επικρατείας έχει κατατεθεί προσφυγή, για την ακύρωση του ν. 3734/2009, με τον οποίο ρυθμίζονται τα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης όλης της Μεσοχώρας (το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προβλέπεται να κατακλυσθεί). Η συζήτηση της προσφυγής, μετά από δύο αναβολές, έχει προσδιοριστεί για τις 15/3/2010.

Ads

Πριν μία εβδομάδα το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ αποφάσισε την αναστολή των εργασιών στα έργα της εκτροπής του Αχελώου, μετά από σχετική αίτηση, που ακολούθησε την αποστολή προδικαστικών ερωτημάτων προς το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών

Εκ μέρους της ΜΚΟ για το περιβάλλον και τον πολιτισμό “Αχελώου ρους”, ο Γιώργος Χονδρός παρουσίασε το ιστορικό της υπόθεσης, εξηγώντας ότι η κατασκευή του φράγματος της Μεσοχώρας είναι αναπόσπαστο τμήμα του έργου της εκτροπής του Αχελώου και η πιθανή ολοκλήρωσή του θα λειτουργήσει σαν προπομπός και των υπόλοιπων έργων της εκτροπής. Επανέλαβε τα βασικά περιβαλλοντικά, κοινωνικά, πολιτικά, νομικά και ενεργειακά επιχειρήματα που τεκμηριώνουν την οριστική εγκατάλειψη της ιδέας της εκτροπής του Αχελώου και της κατασκευής του φράγματος της Μεσοχώρας. Υπογράμμισε, τέλος, τη σταδιακή εγκατάλειψη της λογικής ότι τα μεγάλα φράγματα αποτελούν μέρος της “πράσινης” ενέργειας και καυτηρίασε τη βιασύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος να ενθαρρύνει την ολοκλήρωση του έργου, ενώ το ίδιο έχει εξαγγείλει την εκπόνηση των σχεδίων διαχείρισης των νερών, που συμπεριλαμβάνουν την εξέταση της δυνατότητας χρήσης τους για ενεργειακούς σκοπούς.

Η κ. Νίκη Οικονόμου, εκ μέρους του Συλλόγου κατακλυζομένων Μεσοχώρας, μετέφερε την πολυετή εμπειρία της αντίστασης των Μεσοχωριτών στην προσπάθεια επιβολής ενός έργου, που θα σημάνει τον αφανισμό της Μεσοχώρας και τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού μιας ευρύτερης ορεινής περιοχής. Καυτηρίασε τις προσπάθειες διαίρεσης και εκμαυλισμού των συνειδήσεων, που επιχειρήθηκαν και μέσω του ειδικού νόμου για τις απαλλοτριώσεις της Μεσοχώρας, αλλά και τις διώξεις που επιστρατεύονται για την κάμψη του ηθικού των κατοίκων. Έκανε, τέλος, λόγο για την απόφαση και το χρέος των Μεσοχωριτών να συνεχίσουν τον αγώνα τους, μέχρι την τελική δικαίωση.

Ο κ. Ν. Ιωάννου, εκ μέρους της Πανελλαδικής κίνησης ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, επικεντρώθηκε στο επιχείρημα της ενεργειακής αυτονομίας του φράγματος της Μεσοχώρας, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο έργο υπήρξε πάντα μέρος της εκτροπής και έργο κεφαλής, επισήμανε τη μικρή συμβολή του στο ενεργειακό ισοζύγιο και την απουσία ξεχωριστής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σαν ενεργειακού έργου. Υπογράμμισε το γεγονός ότι ο μέχρι τώρα χειρισμός του θέματος της εκτροπής επιβεβαιώνει τα πολιτικά κίνητρα των υποστηρικτών της, καθώς τη χρησιμοποιούν για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, εμποδίζοντας κάθε ουσιαστική συζήτηση και πρωτοβουλία για την ορθολογική χρήση και αξιοποίηση των νερών της Θεσσαλίας και τον αναπροσανατολισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Μίλησε, τέλος, για το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων των κινήσεων πολιτών, στην κατεύθυνση της αποτροπής του φαραωνικού έργου της εκτροπής.

Αναφορικά με τα σχέδια περί τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής, όπου σχεδιάζεται να οικοδομηθεί το φράγμα που περιλαμβάνεται στα έργα εκτροπής του Αχελώου, οι εκπρόσωποι των φορέων αποκάλυψαν ότι το 2009 αυξήθηκε βάσει νόμου η έκταση της περιοχής που σχεδιάζεται να απαλλοτριωθεί, την ίδια στιγμή που ο Δήμος Πίνδου κατέθεσε πολεοδομική μελέτη (ΣΧΟΑΠ), η οποία προβλέπει την κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων, μαρίνας, ακόμη και … ελικοδρόμιου!