Δώδεκα Έλληνες πέρασαν στην Αίγυπτο μέσω της Ράφα μετά το δεύτερο άνοιγμα των συνόρων την Πέμπτη (2/11) Γάζας και Αιγύπτου, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών που αναφέρει ότι έγινε μετά από συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο και του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων.

Ads

Επιπλέον, Αιγύπτιοι και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 400 πρόσφυγες άλλης ή διπλής υπηκοότητας αναμένεται να περάσουν συνολικά την Πέμπτη (2/11), μαζί με 60 έως 100 άρρωστους και τραυματίες Παλαιστίνιους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (1/11) , περίπου 500 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας μικρός αριθμός τραυματισμένων Παλαιστινίων, επετράπη να φύγουν όταν άνοιξαν τα σύνορα για πρώτη φορά στο πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αιγυπτιακού υπουργείου Υγείας, 81 βαριά τραυματίες Παλαιστίνιοι πέρασαν στη Χερσόνησο του Σινά φτάνοντας στα σύνορα ένας-ένας και έχουν κατανεμηθεί σε διάφορα νοσοκομεία της αραβικής χώρας. Αιγυπτιακά ασθενοφόρα είχαν αδειοδοτηθεί προηγουμένως να εισέλθουν στη Γάζα για να παραλάβουν τους τραυματίες.

Ads

Επίσης, έγινε γνωστό από αιγυπτιακές πηγές ότι τουλάχιστον 360 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων πέρασαν στο Σινά από το πέρασμα της Ράφα, με τους περισσότερους από αυτούς να προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστρία, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ιαπωνία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από την αιγυπτιακή πλευρά, αρχικά είχε δοθεί άδεια σε 491 κατόχους ξένων διαβατηρίων να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας, όμως αρκετοί είτε δεν κατάφεραν να φτάσουν έγκαιρα στο πέρασμα της Ράφα, είτε αρνήθηκαν να περάσουν στην Αίγυπτο χωρίς τις οικογένειές τους.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και 22 μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ενώ μια άλλη ομάδα της οργάνωσης βρίσκεται ήδη στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων και είναι έτοιμη να εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, αναφέρει ανακοίνωση της ΜΚΟ.

Χωρίς ο αριθμός να μπορεί να θεωρηθεί ακριβής, Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 7.500 ξένοι ή άτομα με διπλή υπηκοότητα και από αυτούς περισσότεροι από τους μισούς θα μπορούσαν να πάρουν την άδεια τις επόμενες δύο εβδομάδες να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες και να κατευθυνθούν στην Αίγυπτο.