Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικών συντάξεων θα ενταχθούν υποχρεωτικά όλοι οι νεοεισερχόμενοι και πρωτοασφαλιζόμενοι στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2022, που θα είναι σε κάθε περίπτωση υποχρεωμένοι να ασφαλιστούν για κύρια και επικουρική ασφάλιση.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν είχε εκφράσει ενστάσεις για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, λόγω του σοβαρού αντίκτυπου που θα φέρει στο δημόσιο χρέος της χώρας. Πηγές της Κομισιόν, μιλώντας στο Euractiv, είχαν επισημάνει πως οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «δεν ήταν ενθουσιασμένοι» με το σχέδιο της κυβέρνησης. Εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν πως η τρύπα στα δημόσια ταμεία από την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών θα μπορούσε να φτάσει και τα 70 δισ. ευρώ τις επόμενες δεκαετίες.
ΣΥΡΙΖΑ: Παράδοση της επικουρικής ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα
Η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της, για ένα σχέδιο νόμου, που «παραδίδει την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος των συνταξιούχων, των ασφαλισμένων, των φορολογούμένων και των νέων, που πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές τους θα τζογάρονται στα χρηματιστήρια».
Η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επισημαίνει πως «οι θεσμοί είχαν τραβήξει το αυτί στην κυβέρνηση» για το κόστος μετάβασης, εξηγώντας πως: «Σύμφωνα με τη νέα προσθήκη της περιπ. στ΄ του άρθρου 8, «πόροι του νέου Ταμείου (ΤΕΚΑ) είναι η επιχορήγηση από τον κρατικό Προϋπολογισμό για την κάλυψη της δαπάνης….» που προκύπτει από την κάλυψη του κόστους για την κρατική εγγύηση των επικουρικών συντάξεων, για τις ελάχιστες συντάξεις αναπηρίας και θανάτου..
«Με απλά λόγια, όλοι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν την παρωχημένη και αποτυχημένη θατσερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη-Χατζηδάκη! Σύμφωνα εξάλλου με το άρθρο 47 του ν.4670/2020, ορίζεται ότι στον κοινωνικό προϋπολογισμό εγγράφεται δαπάνη 0,5% του ΑΕΠ που χρηματοδοτείται από τον κρατικό Προϋπολογισμό και πιστώνεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για την «13η σύνταξη» που πρώτα κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης τον Φεβρουάριο του 2020 και τώρα αναμένεται να χρηματοδοτήσει το τζογαδόρικο σύστημα του «ατομικού κουμπαρά».
Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας που περίμεναν ότι φέτος και τα επόμενα χρόνια θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα, θα πρέπει να το ξεχάσουν. Προφανώς, αυτό θα χρηματοδοτεί εφεξής τους μισθούς και τις προμήθειες των golden boys, που θα παίζουν τις εισφορές των ασφαλισμένων στα χρηματιστήρια.
»Η κυβέρνηση ‘κόβει’ 900 εκατομμύρια κατ’ έτος (δαπάνη προϋπολογισμού), από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους φτωχούς και τα δίνει στα κοράκια των χρηματαγορών! Είναι ενδεικτικό ότι δεν κατατέθηκε στη Βουλή ως όφειλε επικαιροποιημένη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και καμία αξιόπιστη μελέτη για τη δραματική επίπτωση του νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος, που εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κατά 49%».
Κλείνοντας, προειδοποιεί ότι «πλανάται και θα διαψευστεί η κυβέρνηση, εάν πιστεύει ότι με αντικοινοβουλευτικές μεθοδεύσεις, δημοσιονομικές αλχημείες και εσπευσμένη συζήτηση μέσα στο καλοκαίρι, θα περάσει στη ζούλα τις αντικοινωνικές πολιτικές της! Θα λάβει αποφασιστική και δυναμική απάντηση στη Βουλή και στην κοινωνία!».
ΚΙΝ.ΑΛ.: Οδηγούν σε μεγάλη μείωση των επικουρικών συντάξεων
Το Κίνημα Αλλαγής δηλώνει από την πλευρά του ότι δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο κατηγορώντας την κυβέρνηση πως είναι «δέσμια των ιδεοληψιών και των συντηρητικών επιλογών της» και πώς επιλέγει «να ευνοεί μόνο τις εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Τους προνομιακούς συνομιλητές της».
Το ΚΙΝ.ΑΛ. τονίζει πώς πρόκειται για «επιλογή που οδηγεί σε αδιέξοδο και μεγάλη μείωση των επικουρικών συντάξεων, για τους σημερινούς εργαζομένους και τους συνταξιούχους. Επιλογή που καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες, που εξαπατά τους νέους μας. Επιλογή που δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα» – και όλα αυτά «την ώρα που οι ντροπιαστικές λίστες αναμονής για την έκδοση συντάξεων αυξάνονται, την ώρα που χορηγούνται συντάξεις φτώχειας, την ώρα που ο νόμος Κατρουγκαλου-Βρούτση μειώνει δραστικά τις νέες συντάξεις».
«Θα μας βρουν δυναμικά απέναντι. Μαζί με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.
ΚΚΕ: Μετατρέπουν σε τζόγο την ασφάλιση
Το Κομμουνιστικό Κόμμα σχολιάζει πως «είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση της ΝΔ, αν νομίζει ότι, φέρνοντας το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση ‘νύχτα’, για να συζητηθεί μέσα στο ‘κατακαλόκαιρο’, οι εργαζόμενοι δε θα ενημερωθούν και δε θα αντιδράσουν ενάντια σε ένα ακόμη αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που έρχεται να κλιμακώσει την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση και να μετατρέψει την ασφάλιση σε ‘τζόγο’ και σε ατομική υπόθεση για τους νέους εργαζόμενους».
«Πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστό πως – και στην Ελλάδα – μεγαθήρια της ιδιωτικής ασφάλισης κατέρρευσαν, ληστεύοντας τους κόπους μιας ζωής κι οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες εργαζομένους» προσθέτει το ΚΚΕ και καταλήγει ως εξής:
«Οι νέοι εργαζόμενοι, που πρόσφατα με τον νόμο-έκτρωμα για τα εργασιακά, έμαθαν από την κυβέρνηση πως η ‘προστασία της εργασίας’ σημαίνει 10ωρα, εντατικοποίηση και απλήρωτες υπερωρίες, τώρα μαθαίνουν πως η ασφάλισή τους θα είναι ‘ατομικό ρίσκο’ και οι ίδιοι θα χαρακτηρίζονται ‘επενδυτές’ που θα τζογάρουν σε χρηματιστηριακές λοταρίες τους κόπους της ζωής τους».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >