Μια -διόλου «τυχαία»- συζήτηση για αύξηση το ορίου εισόδου στη Βουλή από 3% στο 5% άνοιξε στους κόλπους της κυβέρνησης, με αφορμή την περίπτωση των Σπαρτιατών.

Ads

Μάλιστα, στο ζήτημα έσπευσε να τοποθετηθεί και ο πρώην υπουργός και  ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα εξέφρασε την εκτίμηση πως μια τέτοια ρύθμιση δεν θα αντιμετώπιζε προβλήματα συνταγματικότητας. Προχώρησε δε ένα βήμα παρακάτω υποστηρίζοντας πως «δεν θίγεται το εκλογικό σύστημα και δεν νομίζω ότι χρειάζονται συνταγματικά 180 βουλευτές και 200 βουλευτές για να ισχύσει με την επόμενη εκλογική αναμέτρηση».

Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση, με την καθ’ ύλην αρμόδια υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, να έχει αναλάβει την διεκπεραίωση της υπόθεσης κατ’ εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα, φαίνεται πως η εν λόγω ρύθμιση θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής «πακέτο» με την επαναφορά της λίστας στις ευρωεκλογές αντί του σταυρού προτίμησης.

Ads

Ένα ζήτημα πάντως έχει να κάνει με το κατά πόσο το Μέγαρο Μαξίμου θα θελήσει να υιοθετήσει την άποψη Μανιτάκη, επιχειρώντας να επιβάλει την αλλαγή από τις επόμενες εκλογές χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία των ⅔ της Βουλής.

Σε κάθε περίπτωση, οι αντιδράσεις αναμένονται εντονότατες τόσο εντός όσο και εκτός κοινοβουλίου, και μάλλον δεν θα προέρχονται κατά κύριο λόγο από δυνάμεις της ακροδεξιάς, τις οποίες υποτίθεται πως βάζει στο στόχαστρο μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση.

Από εκεί και πέρα, ενδιαφέρον έχει και η θέση που θα πάρουν δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ επί του ζητήματος.

«Όλα θα τα λύσει ο Άδωνις»  

«Πρωτότυπη» ήταν ομολογουμένως η πρεμιέρα του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Εργασίας.

Το πρώτο -διόλου πρωτότυπο- που έκανε ήταν να κεράσει γλυκά τους υπαλλήλους του υπουργείου.

Η δεύτερη κινήσή του, σύμφωνα με πληροφρίες, όμως ήταν να «μπουκάρει» -με ή χωρίς τα γλυκά δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη- στη συνεδρίαση του Σωματείου Εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να τους ενημερώσει πως δεν χρειάζονται να συνεδριάζουν πια, καθώς ο ίδιος «θα λύσει όλα τους τα προβλήματα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολύ αμφιβάλλω αν κατάφερε να καθησυχάσει τα μέλη του Σωματείου, αλλά σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα εκεί στο υπουργείο Εργασίας μάλλον δεν θα βαρεθούν…

Οι «συμπάθειες» στο ΠΑΣΟΚ

Πάμε στο ΠΑΣΟΚ όπου φαίνεται πως «άναψαν» τα αίματα με επίκεντρο την επιλογή Ανδρουλάκη να αφήσει εκτός Βουλής τον Χάρη Καστανίδη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα τόσο στον Παύλο Χρηστίδη όσο και στον Φραγκίσκο Παρασύρη να ορκιστούν βουλευτές.

Πέραν όμως των εσωκομματικών αντιδράσεων, υπήρξαν και προσωπικές προσεγγίσεις στο ζήτημα.

Μάλιστα λέγεται πως νεόκοπο κοινοβουλευτικό στέλεχος της νέας γενιάς του δεν χάρηκε και πάρα πολύ που θα καθίσει στο κοινοβουλευτικά μαζί με τον Παύλο Χρηστίδη, παρά το γεγονός πως και οι δυο προέρχονται από το πολιτικό περιβάλλον της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά.

Την ίδια στιγμή, δεν φάνηκε να στεναχωριούνται ιδιαίτερα στην Χαριλάου Τρικούπη από την ανακοίνωση της οριστικής αποχώρησης του Ανδρέα Λοβέρδου. Μάλλον ανακούφιση μαθαίνουμε πως επικράτησε, καθώς κάποιες πρωτοβουλίες του πρώην υπουργού (όπως η πρόσφατη συνάντηση με τον Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Εργασίας) προκαλούσαν «πονοκεφάλους» στον Νίκο Ανδουλάκη. «Καιρός ήταν» ήταν μια φράση που μαθαίνουμε πως ακούστηκε αρκετά στους διαδρόμους ανάμεσα στα γραφεία των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

«Συμπάθειες» είναι αυτές, τι να κάνουμε…

Συζητήσεις  εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ για νέο πολιτικό υποκείμενο

Όλα τα παραπάνω γίνονται την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση «μυρίζει μπαρούτι» ιδιαίτερα μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.
  
Μόνο τυχαία δεν ήταν η επίθεση του Χρήστου Σπίρτζη κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Γιώργου Χαρίτση και της Έφης Αχτσιόγλου (τους οποίος βάφτισε «οικονομικό επιτελείο του κόμματος») αλλα και οι αιχμές του Διονύση Τεμπονέρα για «κόμμα-χυλό» κατά τη διάρκεια της συνεδριάσης Πολιτικής Γραμματείας.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η αναφορά του  Συντονιστή της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου δεν έγινε «εν κενώ», καθώς πρόκειται για μια συζήτηση που διεξάγεται πολύ ζωηρά το τελευταίο διάστημα σε μια μερίδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν βρει συνομιλητές και εκτός Κουμουδούρου. Τώρα το πού θα καταλήξουν οι συζητήσεις θα το διαπιστώσουμε από Σεπτέμβρη…