Συνέχεια δίνεται και σήμερα στα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας καθώς ανάλογα δημοσιεύματα κυριαρχούν στα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας έχουν αυξηθεί σημαντικά. Την ίδια ώρα, πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τρίτη ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία μία μη ελεγχόμενη χρεoκοπία της Ελλάδας. «Αυτό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα» σημείωσε.

Ads

 

Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό RBB, η Γερμανίδα καγγελάριος, υποστήριξε ότι μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία θα προκαλούσε μεγάλο κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες. «Γι’ αυτό πρέπει όλοι να ζυγίζουν τα λόγια τους προσεκτικά. Δεν χρειαζόμαστε ανησυχία στις χρηματαγορές. Επικρατεί ήδη μεγάλη ανασφάλεια», τόνισε, αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς  στις δηλώσεις στελεχών του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, κατά κύριο λόγο από τους εταίρους στην κυβέρνησή της, δηλαδή τους Φιλελεύθερους (FDP) και το αδελφό κόμμα των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

 

Υπενθυμίζεται ότι ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, αρχηγός του FDP, έθεσε δημοσίως το Σαββατοκύριακο ζήτημα ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας. Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του, η κ. Μέρκελ, υποστήριξε ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν ταμπού, αλλά «είμαστε μια ενιαία κυβέρνηση και πρέπει φυσικά, όπως έχω ήδη πει, να μπορούμε να ελέγχουμε όσες διαδικασίες θέλουμε να διαμορφώσουμε».

Ads

 

«Τώρα δεν έχουμε ένα τέτοιο μηχανισμό (για ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης) και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να τεθεί σε λειτουργία ο ESM» πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπερψηφιστεί από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του EFSF.

 

Σε συνέντευξή του προς την Rheinische Post, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καλεί τους πολιτικούς να είναι «μετρημένοι στα λόγια τους» όσον αφορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. «Τα όσα καλείται να κάνει η Ελλάδα είναι σκληρά, αλλά αναπόφευκτα. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Οτιδήποτε πέραν των απλών αυτών δεδομένων, θα πρέπει να το αποφεύγουμε» υποστηρίζει χαρακτηριστικά.

 

Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας απέκλεισε ο Γερμανός πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και τάχθηκε, απερίφραστα υπέρ της χορήγησης βοήθειας προς τη χώρα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προς τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, υπογράμμισε ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα της Ευρωβουλής τάσσεται απερίφραστα υπέρ της χορήγησης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Υπογράμμισε, ότι ενδεχόμενη ελληνική πτώχευση, θα προκαλούσε ένα ντόμινο οικονομικής κατάρρευσης, όχι μόνον σε χώρες όπως η Ισλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, αλλά και σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

 

«Τα σενάρια περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδος τα προωθούν οι διεθνείς κερδοσκόποι και κάποιοι, γνωστοί και μη εξαιρετέοι διεθνείς επενδυντές, χωρίς, όμως να έχουν επιχειρήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Διαψεύδεται γαλλογερμανική πρωτοβουλία για το ελληνικό χρέος

 

Διέψευσε σήμερα το γραφείο του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ότι η Γαλλία και η Γερμανία ετοιμάζονταν να δημοσιοποιήσουν μία κοινή ανακοίνωση σχετικά με την Ελλάδα, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα μία γαλλική κυβερνητική πηγή στο Reuters. «Δεν θα υπάρξει καμία γαλλογερμανική πρωτοβουλία σήμερα», δήλωσε ένας αξιωματούχος του γραφείου του Σαρκοζί.

Λίγο νωρίτερα, γαλλική κυβερνητική πηγή είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας θα κάνουν αργότερα σήμερα δηλώσεις για την Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχαν χθες Δευτέρα τηλεφωνική συνομιλία και δήλωσαν «αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο» για να κατευνάσουν την κρίση αξιοπιστίας της Ελλάδας και της ευρωζώνης.

«Ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος», είχε υπογραμμίσει αυτή η πηγή. «Επικοινώνησε με την Άγκελα Μέρκελ χθες για να συμφωνήσουν τις θέσεις που θα δημοσιοποιήσουν σήμερα. Θα αναλάβουν δράση σήμερα», είχε επισημάνει η γαλλική κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με το Reuters.

 

Αρνητικό και πάλι το κλίμα στα διεθνή ΜΜΕ

 

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg τα ασφάλιστρα κίνδυνου του ελληνικού χρέους εκτινάχθηκαν χθες στο 98% φτάνοντας τις 7318 μονάδες σημειώνοντας αύξηση 52% μέσα σε μία ημέρα. Τα διετή ελληνικά ομόλογα έκλεισαν με επιτόκιο στο 69,55%, τα δεκαετή ομόλογα με επιτόκιο 24%, ενώ τα ομόλογα 12μηνης διάρκειας έκλεισαν με επιτόκιο στο 117%.

 

Η «έκρηξη» των credit default swap αποδίδεται, σύμφωνα με την ανάλυση, στις δηλώσεις του Γερμανού  υπουργού Οικονομικών, ότι μια συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν αποτελεί πλέον ταμπού, αλλά και στο ότι ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου «απέτυχε» να πείσει τους επενδυτές ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει. Αναλυτής που επικαλείται το Bloomberg δήλωσε ότι «είναι προφανές ότι το πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα δεν λειτουργεί» και επεσήμανε πως όλοι ποντάρουν στην χρεοκοπία.

 

Τα Ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να «δουν» την επόμενη ημέρα για το Δουβλίνο. Το γενικό κλίμα των δημοσιευμάτων κινείται στη γραμμή ότι εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε η Ιρλανδία θα πρέπει να ακολουθήσει αναγκαστικά το σχέδιο -παραιτηθέντος από την ΕΚΤ- Γερμανού οικονομολόγου Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος έχει ζητήσει από το Δουβλίνο αιματηρές περικοπές στο Δημόσιο Τομέα. Παράλληλα, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στο ενδεχόμενο υποβάθμισης κορυφαίων γαλλικών τραπεζών λόγω της έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος, όπως έχει προειδοποιήσει Moody’s.

 

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, δηλαδή οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, τίθεται υπό αμφισβήτηση και επισημαίνουν ότι η διάσωση βρίσκεται σε κίνδυνο. Την ίδια ώρα, οι Los Angeles Times σημειώνουν ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν πως η χρεοκοπία αποτελεί ένα πραγματικό ενδεχόμενο για την Ελλάδα.

 

Το Spiegel σημειώνει πως η διαχείριση της γερμανικής εσωτερικής πολιτικής κρίσης  έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της Μέρκελ, κάτι που αντανακλά στις δηλώσεις των εταίρων της στον κυβερνητικό συνασπισμό και στο κλίμα που δημιουργείται για την Ελλάδα, ενώ η Wall Street Journal επικεντρώνεται στη δήλωση που έκανε χθες ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας αρκούν έως τα μέσα Οκτωβρίου. Τέλος, το Reuters επισημαίνει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Κυριακή, δηλαδή το τέλος στα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, και η περικοπή ενός μισθού σε κάθε αιρετό και μετακλητό, είναι απλά ένα «τραυμαπλάστ και σίγουρα όχι μακροχρόνια θεραπεία στο πρόβλημα», όπως ζητούν οι εταίροι.