Εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας δήλωσε την Τρίτη ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει μια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της επικείμενης Ευρωπαϊκής Συνόδου στη Ρίγα της Λεττονίας.

Ads

Ο ίδιος τόνισε πάντως πως δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για την ελληνική βοήθεια στη Σύνοδο της Ρίγας και πως αποφασιστικής σημασίας είναι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Την ίδια στιγμή, άλλες πληροφορίες δεν αποκλείουν και μια τετραμερή συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ στη Ρίγα, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να φαίνεται ότι αναλαμβάνει ρόλο-κλειδί, για να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης.

Διαβάστε ακόμη:

Ντάισελμπλουμ: Δεν περιμένω συμφωνία Ελλάδας-πιστωτών στη Ρίγα

Ads

Εν τω μεταξύ, επίσπευση των συνομιλιών ώστε να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία της Αθήνας με τους θεσμούς ζήτησαν την Τρίτη η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε ανοικτοί συζητήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα. Θέλουμε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».

Με φόντο τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βερολίνο για την κλιματική αλλαγή, Μέρκελ και Ολάντ υπογράμμισαν ότι ελπίζουν να υπάρξει «ξεκάθαρη πρόοδος στις ομάδες εργασίας, ιδίως στο επονομαζόμενο Brussels Group». «Η συμφωνία του Φεβρουαρίου έκανε λόγο για νέο πρόγραμμα έως τα τέλη Μαϊου», σημείωσε με νόημα η Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο Ολάντ έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης μιας διαρκούς συμφωνίας με την Αθήνα, σημειώνοντας ότι έχει ανάγκες που δεν μπορούν να περιμένουν.