Συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. 

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα θέματα της προόδου των hotspot στην Ελλάδα και ο ρόλος της νέας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. 

Χθες ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν να καταλήξουν σε αποφάσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για σύσταση ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων με ευρείες αρμοδιότητες για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ζώνης του Σένγκεν.

Ads

Αποτιμώντας το αποτέλεσμα της Συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος, τονίζοντας πως αναγνωρίστηκε, πρώτον, ο ρόλος – κλειδί της Τουρκίας στη μείωση των προσφυγικών ροών και, δεύτερον, η ανάγκη να εφαρμοστεί η διμερής συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επιστροφής στην Τουρκία, όλων όσων δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες.

Κατά τη μίνι σύνοδο ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία που προηγήθηκε, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ροές δεν έχουν μειωθεί πέραν μιας περιορισμένης μείωσης λόγω καιρικών συνθηκών, ενώ σημείωσε ότι έχουν αυξηθεί αρκετά οι μετανάστες που προέρχονται από χώρες που οι πολίτες τους δεν θεωρούνται πρόσφυγες και δεν γίνονται δεκτοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.