Η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους της, εκτιμά η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη της που δημοσιεύεται σήμερα.

Ads

Σε συνέντευξή της στη “Βild”, η κ. Μέρκελ σημειώνει ότι «όλοι οι ειδικοί επιβεβαιώνουν πως η Ελλάδα και η Ιρλανδία μπορούν σε βάθος χρόνου να αντιμετωπίσουν το βάρος του χρέους, αποπληρωμή και τοκοχρεολύσια».

Η καγκελάριος παραπέμπει στο παράδειγμα της Opel υπενθυμίζοντας ότι και στην περίπτωση της αυτοκινητοβιομηχανίας είχαν γραφεί πάρα πολλά για το κόστος που θα επωμίζονταν ο Γερμανός φορολογούμενος. «Σήμερα η Opel είναι μία κανονική επιχείρηση στον όμιλο της Τζένεραλ Μότορς General Motors και ο φορολογούμενος όχι μόνον δεν έχασε τίποτα, αλλά απέτρεψε μία ακριβή σύγκρουση», υποστηρίζει η κ. Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης, ακόμη και η αποχώρηση μιας μικρής χώρας από το ευρώ [EUR=X] θα είχε βαρύτατες συνέπειες για τη Γερμανία. Η κ. Μέρκελ εξηγεί ότι κάτι τέτοιο «θα έθετε σε κίνδυνο τη γερμανική οικονομία, κυρίως τις εξαγωγές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Ads

H κ. Μέρκελ κάνει επίσης παραλληλισμό ανάμεσα στο ευρώ και τη γερμανική ενοποίηση: ότι το ευρώ είναι σαν τη γερμανική ενοποίηση. «Βλέπετε, είναι κάπως σαν τη γερμανική ενοποίηση. Δεν αμφισβητήσαμε ποτέ αυτήν την ιστορική απόφαση υπέρ της ένωσης, παρά τα προβλήματα και τα επώδυνα πλήγματα. Το ίδιο ισχύει σήμερα: πήραμε μία απόφαση υπέρ της Ευρώπης και του ευρώ. Ήταν η σωστή απόφαση και παραμένει».