Την νέα πορεία του με στόχο την ανασυγκρότηση του χώρου της ευρύτερης Αριστεράς φαίνεται να χαράσσει το ΜέΡΑ25 μετά την ολοκλήρωση του 2ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του κόμματος.

Ads

Πρώτος σταθμός σε αυτή την πορεία φαίνεται πως είναι οι επερχόμενες ευρωεκλογές, στις οποίες τα στελέχη του κόμματος ευελπιστούν πως θα δοθεί το «μήνυμα» πως έχει ξεπεραστεί οριστικά η διπλή εκλογική ήττα του Μαϊου-Ιουνίου.

Οριστικές αποφάσεις για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων θα ληφθούν μετά τον Φεβρουάριο, την στιγμή που δεδομένη θεωρείται η συνέχιση της συμμαχίας τη ΛΑΕ-Ανυπότακτη Αριστερά. Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο, μπαίνοντας έτσι στην εμπροσθοφυλακή της εκλογικής μάχης.

Την ίδια στιγμή πάντως, παράλληλα με την επιχείρηση ενδυνάμωσης του ίδιου του κόμματος, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της διεύρυνσης των συνεργασιών του ΜέΡΑ25. Είναι χαρακτηριστικό πως στο πρόσφατο συνέδριο παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι οργανώσεων όπως το Ξεκίνημα, η ΔΕΑ και η Αναμέτρηση. Την ίδια στιγμή, πηγές του ΜέΡΑ25 υπενθυμίζουν πως στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις υπήρξε η συστράτευση και με αρκετά ακόμη πρόσωπα του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς, όπως η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, ο μουσικοσυνθέτης, Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο δημοσιογράφος, Μάριος Διονέλλης, ο οικονομολόγος και πρώη μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Λάσκος, κα.

Ads

Ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στον διάλογο για την διεύρυνση των πολιτικών συνεργασιών είναι η πλατφόρμα Aristera.eu, η οποία έχει διοργανώσει σειρά εκδηλώσεων επι σειρά ζητημάτων που αφορούν άμεσα τις προοπτικές μιας σύγχρονης αριστερής απάντησης στις προκλήσεις της εποχής. Είναι χαρακτηριστικό πως σε αυτό τον διάλογο έχουν πάρει μέρος πρόσωπα όπως ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, ο Χαρης Γολέμης, ο Νίκος Γιαννόπουλος κα.

Από την άλλη, «κλειστές» φαίνεται πως παραμένουν οι πόρτες της συνεργασίας με τη «Νέα Αριστέρα». Στελέχη του ΜέΡΑ25 επικαλούνται μάλιστα σχετικές δηλώσεις του προέδρου της ΚΟ του νεοσύστατου φορέα, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος έσπευσε να αποκλείσει την οποιαδήποτε συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Επισημαίνουν πως μάλιστα πως «από την πλευρά μας εμείς -χωρίς αυταπάτες- είχαμε δηλώσει ανοιχτοί στον διάλογο, πάντα με βάση τα 10 σημεία-θέσεις που έχουμε βάλει ως προϋπόθεση. Δεν φαίνεται όμως πως από την άλλη μεριά δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε είδους προσέγγιση».

Σε κάθε περίπτωση, στο ΜέΡΑ25 εκτιμούν πως η κατάσταση που διαμορφώθηκε τους τελευταίους μήνες στον ΣΥΡΙΖΑ -με ευθύνη όλων των πλευρών- είναι επιζήμια για το σύνολο της Αριστεράς, συμβάλλοντας στην απαξίωσή της στα μάτια του κόσμου.

Χαρακτηριστικά είναι μια αποστροφή του Γιάνη Βαρουφάκη κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος στον κινηματογράφο Ελλη. «Καλό είναι να μην μιλάμε για την Αριστερά – αρκετά μιλήσαμε για αυτήν – αλλά να σκεφτόμαστε και να πράττουμε αριστερά» σημείωσε με νόημα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Σε κάθε περίπτωση, παράλληλα στο ΜέΡΑ25 προχωράει μέχρι το τέλος του χρόνου η διαδικασία της διαμόρφωσης των τελικών προτάσεων επί του καταστατικού, των θέσεων αλλά και της στρατηγικής του κόμματος. Μετά τις 20 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή ψηφοφορία επ’ αυτών με τη συμμετοχή των 700 περίπου συνέδρων.

Ακολούθως εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να υπάρξει εκλογή των οργάνων του κόμματος και πάλι μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.