Θέση αισιοδοξίας για την είσοδο του ΜέΡΑ 25 στη βουλή, σηματοδοτεί σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, η τοποθέτηση της Σοφίας Σακοράφα, στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Όπως είπε την Τρίτη το μεσημέρι στους δημοσιογράφους που παρευρεθήκαμε σε εστιατόριο των Εξαρχείων για την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου «Η εκλογή της Σ. Σακοράφα θα ήταν εξασφαλισμένη στην Β’Αθήνας. Αποδέχτηκε όμως με χαρά την πρόταση μας – αν και κάποιοι τη θεωρούν υψηλού ρίσκου- γιατί συμμερίζεται την άποψη ότι η πορεία μας είναι ανοδική. Το 2019, ένα μήνα πριν τις εκλογές, οι δημοσκόποι δεν μας ανίχνευαν.  Έτσι πιστεύουμε και σήμερα ότι το αποτέλεσμα θα εξασφαλίσει την εκλογή μίας βουλεύτριας επικρατείας».

Ads

Η Σ. Σακοράφα υπερθεματίζοντας υποστήριξε πως «θα μπούμε στη βουλή μετά βαϊων και κλάδων, όπως ξέρουμε να κάνουμε εμείς πολιτική, μακριά από την χυδαιότητα».

Ο Γ. Βαρουφάκης στο ερώτημα αν «βλέπει» τη συμμετοχή του ΜέΡΑ25 σε μια προοδευτική κυβέρνηση, τόνισε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο προϋποθέτει συζητήσεις από πριν κάτι που δεν επιδίωξε κανένα κόμμα. Δεν πιστεύει επίσης πως εκ των υστέρων θα του ζητηθεί από Ανδρουλάκη και Τσίπρα να συνεργαστεί πάνω σε βασικά θέματα που καίνε την κοινωνία όπως η ενέργεια κ.α. γιατί «Κανένας δεν θα θελήσει να τα βάλει με τα μεγάλα συμφέροντα».

Το ψηφοδέλτιο που αποτελούν εκτός από τη Σακοράφα οι Ν. Θεοχαράκης, Χ. Μπαλτατζή, Δ. Χαραλαμπίδου, Σ. Σεφεριάδης και Κ. Στεφανίδης, έχει έντονο το άρωμα της φρέσκιας συνεργασίας με τη ΛΑΕ, των αποδήμων και της επιστήμης. Η επιλογή όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης, έγινε με το βλέμμα στο να αποδείξει το ΜέΡΑ στην πράξη, τις αλλαγές που προτείνει για το μέλλον της χώρας και με απεύθυνση «..  σε όλους όσους συνθλίβονται σήμερα. Από τους δυσαρεστημένους και μη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ έως τους ψηφοφόρους της λαϊκής δεξιάς που επίσης συνθλίβονται». Στην ερώτηση του tvxs, τι διαδικασίες θα κινηθούν αν μείνει εκτός ο Γ. Βαρουφάκης υπογράμμισε πως «.. πάντα επεξεργαζόμαστε τα μηνύματα. Αλλά επιτρέψτε μου να απαντήσω με αυτό που είχε πει ο μέντοράς μου στην πολιτική που ήταν ο πρόεδρος του συνδικάτου ανθρακωρύχων στην Σκωτία. Όταν πας στον πόλεμο δεν συζητάς για την ήττα».

Ads

Στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου, ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θεοχαράκης. Φίλος του Γ. Βαρουφάκη από παλιά αλλά «…  επειδή οι φιλίες πληρώνονται, το 2015 πλήρωσε τεράστιο αντίτιμο. Τον πήρα και του λέω: πνίγομαι στη διαπραγμάτευση, σε θέλω ΓΓ δημοσιονομικής πολιτικής,  σε θέλω στο Eurogroup. Άρα, ξέρει τι σημαίνει Τρόικα καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον στην Ελλάδα» είπε ο Γ. Βαρουφάκης, ενώ ο υποψήφιος συμπλήρωσε:

«Όταν βλέπει κανείς που μας οδήγησαν τα μνημόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αυτοί μας έφεραν σε αυτή τη θέση, θέλει να κάνει κάτι για να αλλάξει η πολιτική στη χώρα. Ήμουν στον χώρο ΣΥΡΙΖΑ όλη μου τη ζωή. Κλαίγαμε όταν το Εσωτερικό έφτανε κάτω από 3%. Η πορεία που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε τα πανιά λαού που τον στήριζε, ήταν λάθος. Βλέποντας από κοντά στα Eurogroup τη συμπεριφορά της Τροϊκας, αποφάσισα να στηρίξω το ΜέΡΑ25  σαν δάσκαλος, για τα παιδιά που έζησαν στην κρίση και χρειάζονται μια τέτοια πολιτική».

Η Χριστίνα Μπαλτατζή είναι μια νέα γυναίκα 33 ετών, που εργάζεται στα Εμιράτα και λείπει από το 2017, όπως εξήγησε Γ. Βαρουφάκης πριν δώσει τον λόγο στη Δέσποινα Χαραλαμπίδου η οποία τόνισε:

«Είμαι μέλος του πολιτικού συμβουλίου της ΛΑΕ Θεσσαλονικης μία από τους 40 βουλευτές που ψηφίσαμε Όχι και στα προαπαιτούμενα της  Τρόϊκα και  στο 3ο μνημόνιο και αποχωρήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γ. Βαρουφάκης είναι έντιμος πολιτικός και χαίρομαι πολύ που θα συμπορευτούμε ΛΑΕ και ΜέΡΑ25 και ελπίζω να μη σταματήσει η συμπόρευση στις εκλογές».

Τέλος ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πάντειο και μέλος του Cambridge, Σεραφείμ Σεφεριάδης, είπε σε σχέση με τη δική του υποψηφιότητα: «Τί μας ενώνει; Δεν μένουμε στη θεωρία, μας ενδιαφέρει ένας προβληματισμός να γίνει πραγματικότητα. Η  συμμετοχή μου προκύπτει και  από βίωση ενός τεράστιου πολιτικού κενού, που ένιωσε η κοινωνία μετά τη στροφή ΣΥΡΙΖΑ.  Το ΜέΡΑ κράτησε το κεράκι αναμμένο. Από την άλλη, υπάρχουν κινήματα στη βάση, που κι αυτά με τις δράσεις τους κάνουν δουλειά. Η πρόκληση είναι αυτά τα δύο εγχειρήματα να συμπλεύσουν. Να βάλουν βάση για μαζική αντίσταση».