«Επιχείρηση ανασυγκρότησης και ανάταξης δυνάμεων» έχει ήδη ξεκινήσει στο στρατόπεδο του ΜέΡΑ24-Συμμαχία για τη Ρήξη, μετά το νέο άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα και την αποτυχία εισόδου στη Βουλή.

Ads

Το σύνθημα έδωσε ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης το βράδυ της Κυριακής, ο οποίος αναφέρθηκε στους κινδύνους από την εκτόξευση της ακροδεξιάς στις κάλπες αλλά και τα επικείμενα αδιέξοδα της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη και σημείωσε πως «η Ανασυνταγμένη Αριστερά θα πρέπει να είναι γερά προετοιμασμένη ώστε να στηρίξει και να εκφράσει τον κόσμο που θα χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και το γραφείο τύπου του ΜέΡΑ25 με ανακοίνωσή του το πρωί της Δευτέρας, στην οποία επεσήμαινε μεταξύ άλλων πως «είμαστε εδώ έχοντας από σήμερα το πρωί βάλει μπροστά τη διαδικασία ενωτικής ανασύνταξης των δυνάμεων που η Ιστορία πάντα καλεί να βάλουν φρένο στον φασισμό και να προστατεύσουν και να εκφράσουν τους πολλούς που νιώθουν την κρίση στο πετσί τους – ιδίως τώρα που στον ορίζοντα διαφαίνεται νέα απειλή παρακρατικής και κρατικής βίας σε ανθρώπους και κινήματα που δεν το βάζουν κάτω».

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως το ΜέΡΑ25 προσανατολίζεται σε διεξαγωγή συνεδρίου τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Ads

Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πηγές, η πολιτική συνεργασία του ΜέΡΑ25 με τη Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά αναμένεται να συνεχιστεί, και μάλιστα με προοπτικές διεύρυνσής της και με άλλες δυνάμεις που δεν συμμετείχαν στις πρόσφατες εκλογές.

Κάτι τέτοιο αναμένεται να επισφραγιστεί στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων των δύο κομμάτων, που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο δεκαπενθήμερο με επίκεντρο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να υπάρξει εντατική προετοιμασία με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη (με επίκεντρο τις κάλπες των περιφερειακών) με στόχο τη συγκρότηση «ευρύτερων αγωνιστικών ψηφοδελτίων».

Την ίδια στιγμή, προφανώς στον ορίζοντα βρίσκονται και οι κάλπες των Ευρωεκλογών τον Ιούνιο του 2024, οι οποίες έμπειρα στελέχη του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη εκτιμούν πως θα διεξαχθούν υπό νέες συνθήκες. Κι αυτό γιατί όπως επισημαίνουν «μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχουν γίνει ήδη ορατά τα αδιέξοδα των πολιτικών της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, με την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας για τα χαμηλότερα στρώματα».