Μετά από δύο χρόνια παγώματος του κατώτατου μισθού, όπως και των σχετικών διαδικασιών προσδιορισμού του, άνοιξε ξανά η σχετική δημόσια συζήτηση και μάλιστα σε επίπεδο ΕΕ με την καθιερωση ενός ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού στα κράτη – μέλη. Για την Ελλάδα η συζήτηση δεν είναι καθόλου ευχάριστη καθώς είναι η μοναδική ανάμεσα σε 21 κράτη – μέλη της ΕΕ με κατώτατο μισθό του οποίου η αντίστοιχη αγοραστική δύναμη καταγράφεται μειωμένη σε σχέση με το 2010. Η πρόσφατη μελέτη του ΙΓΝΕ-ΓΣΕΕ καθιστά την αύξηση του κατώτατου μισθού ζωτικής σημασίας για τους εργαζομένους, αλλά και την οικονομία. Ωστόσο, ο βιομηχανικός και επιχειρηματικός κόσμος επιμένει για πάγωμα του κατώτατου μισθού, παρά το γεγονός ότι προστατεύει τους εργαζόμενους από αμοιβές που δεν εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Άραγε, είναι ο σημερινός κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, αξιοπρεπής για έναν εργαζόμενο και την οικογένειά του; Μιλώντας στο Tvxs.gr o καθηγητής μακροοικονομικής θεωρίας και πολιτικής στο ΕΚΠΑ και Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΕ ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης είναι κάθετος: «Όχι δεν είναι, είναι κάτω από το 50% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης, δηλαδή είναι κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας». Η καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή της νέας υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει το ύψος του είναι η 30ή Ιουνίου, αλλά φαίνεται ότι η πρόταση της ΙΝΕ ΓΣΕΕ για επαναφορά στα 751 ευρώ δεν βρίσκει πολλούς αρμόδιους σύμφωνους. Σχεδόν κανέναν.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >