Τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από τη λειτουργία της πλατφόρμας menowmetoo.gr του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας (Ε.Δ.κ.Β.) παρουσίασαν το Ε.Δ.κ.Β. και η Σοφία Μπεκατώρου, επισημαίνοντας ότι μέσα σε διάστημα περίπου δύο μηνών από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας της έχουν καταγραφεί 208 αναφορές κακοποίησης.

Ads

Η χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας, της οποίας η εξομολόγηση πριν από περίπου ένα χρόνο έγινε η αφετηρία του κινήματος Me Too στην Ελλάδα και συμμετέχει στην πρωτοβουλία #MeNow_MeToo έφερε παράλληλα στο φως δυο σοβαρές καταγγελίες, οι οποίες έφτασαν μεταξύ άλλων και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας. Η μία αφορά σε ασελγείς πράξεις εις βάρος τετράχρονου αγοριού και η άλλη στην κακοποίηση αθλητή της Εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής.

Αυτό που έχει σημασία για τους υπεύθυνους της πρωτοβουλίας είναι να ενημερωθούν όλα τα θύματα ότι μέσα από την πλατφόρμα μπορεί να καταγραφεί το περιστατικό τους επίσημα με την διατήρηση της ανωνυμίας τους. Επίσης να υπάρχει μια λίστα φορέων, πλαισίων όπου τελείται η κακοποίηση, και με αυτό το μητρώο να υπάρχει η δυνατότητα άσκησης πίεσης ώστε να υπάρξουν οι σωστές διαδικασίες για την προστασία των θυμάτων αλλά και για να γνωστοποιηθούν τα περιστατικά.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για το #MeNow_MeToo, η κ. Μπεκατώρου ξεκαθάρισε ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι τιμωρητικού χαρακτήρα, «είναι περισσότερο για να έρθουμε με τα πλαίσια σε επαφή και να τα βοηθήσουμε να εισάγουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των ατόμων που βρίσκονται, εργάζονται, τους προσφέρονται υπηρεσίες στα περιβάλλοντα αυτά. Μέσω της καταγραφής βοηθάμε τα θύματα να διασυνδεθούν μεταξύ τους όταν έχουν κοινό δράστη, έτσι ώστε οι καταθέσεις τους να ισχυροποιηθούν, γιατί σε υποθέσεις κακοποίησης ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν μάρτυρες».

Ads

Είναι πολλές οι καταγγελίες αλλά ένα μικρό ποσοστό φτάνει τελικά στις αρχές, καθώς το πρόβλημα είναι πολύπλευρο, σημείωσε. Χρειάζεται, συμπλήρωσε, να απλοποιηθεί η διαδικασία, να γίνεται πιο γρήγορα ειδικά στις περιπτώσεις όπου υπάρχει κίνδυνος ζωής. «Δεν γίνεται να κάνεις κλήση για ενδοοικογενειακή βία και να σου λένε ξαναπάρε ή έλα να κάνεις μήνυση όταν ο άλλος σε έχει μαυρίσει στο ξύλο». Ακόμη, πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρο το πώς γίνονται κάποια πράγματα, να μην υπάρχει ασάφεια ως προς τι πρέπει να κάνει κάποιος, εξήγησε.

Σε ότι αφορά τις καταγγελίες στο χώρο του αθλητισμού, όπως είπε, «Δεν έχει αλλάξει κάτι, είναι στην θέση τους οι αθλητικοί παράγοντες που έχουν καταγγελθεί. Πέρα του νομικού μέρους, που μπορεί κάποιες υποθέσεις να έχουν παραγραφεί χρειάζεται και μια δεύτερη αντιμετώπιση γιατί δεν γίνεται να έχεις ανθρώπους που να έχουν υπάρξει καταγγελίες για αυτούς και να βρίσκονται δίπλα σε παιδιά και να συνεχίζουν την δουλειά τους. Οι δράστες συνήθως επιλέγουν τα πλαίσια για να βρίσκουν τα θύματά τους, άρα πρέπει και τα ίδια τα πλαίσια να έχουν διαδικασίες που να απομακρύνουν ανθρώπους. Αν και υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, ωστόσο να ενημερώνεται ο κόσμος έστω ότι εκκρεμούν ή ότι υπήρξαν καταγγελίες».

Νέες σοβαρές καταγγελίες

Η Σόφια Μπεκατώρου διάβασε τη μαρτυρία του πατέρα του μικρού αγοριού, όπως και αυτή του αθλητή.

Η μαρτυρία του πατέρα:

“Πρόκειται για αγοράκι τεσσάρων ετών. Το αγοράκι αυτό, τα πρωινά, έμενε στο σπίτι του με μία κυρία 52 ετών, την νταντά του. Στο χώρο υπήρχαν κάμερες για παρακολούθηση σχεδόν σε όλα τα δωμάτια, εκτός από τις τουαλέτες. Ξαφνικά παρατηρήσαμε μία απότομη αλλαγή συμπεριφοράς, την οποία δεν μπορούσαμε να κατανοήσουμε θεωρώντας ότι το παιδί είναι απόλυτα ασφαλές. Τελικά, αποδείχθηκε -έπειτα από καιρό- ότι όταν η νταντά έμενε μόνη με το παιδί, χωρίς την παρουσία των γονέων, ερχόταν ο γιος της, ο οποίος ήταν φαντάρος σε γειτονική πόλη και προέβαινε σε ασελγείς πράξεις στο τεσσάρων χρόνων αγοράκι.

Το χειρότερο ήταν ότι η νταντά, μητέρα του δράστη, τον κάλυπτε και του επέτρεπε να έρχεται ξανά και ξανά στο σπίτι. Η νταντά ασκούσε ψυχολογική βία στο παιδί, για να μη μιλήσει. Τελικά, η κόλαση του μικρού παιδιού σταμάτησε όταν εκφράστηκε μέσω της ζωγραφικής και απεικόνισε όσα συνέβαιναν στο σπίτι και αφορούσαν την νταντά και το φαντάρο γιο της. Μετά την πρώτη ζωγραφιά το παιδί εξετάστηκε από έμπειρους παιδοψυχιάτρους και έγινε η καταγγελία στις αρχές”.

Η κ. Μπεκατώρου μετά την ανάγνωση της μαρτυρίας του πατέρα του αγοριού επεσήμανε: “Πέρασαν τρεις με έξι μήνες από τότε που έκανε ο πατέρας την καταγγελία. Θέλω να πω σε αυτό το σημείο ότι ο πατέρας εξέφρασε τις ευχαριστίες προς την εισαγγελία που έκανε άμεση παρέμβαση, η υπόθεση προχώρησε και βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης».