Με έκπληξη ακούσαμε την υπουργό πολιτισμού κ. Μενδώνη να υπερασπίζεται στη Βουλή τον υπόδικο για το σκάνδαλο του «αμαρτωλού» ταμείου του Υπ. Πολιτισμού, πρώην πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ads

Με αφορμή αυτή της την ομιλία η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Υπαλλήλων του υπουργείου εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Η Υπουργός Λ. Μενδώνη εμφανίστηκε ως «συνήγορος» του Τσακοπιάκου στην ελληνική Βουλή» σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η υπουργός αθωώνει τον πρώην πρόεδρο πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη για ένα σκάνδαλο που αφορούσε τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Όχι στους Αρχαιολόγους, ναι στην Ομοσπονδία που πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο του «αμαρτωλού» Ταμείου

Την περασμένη Τρίτη, πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για το ελληνόφωνο τραγούδι, του οποίου το δεύτερο μέρος αφορούσε τους αρχαιολόγους και δη, το αρχαιολογικό έργο. Γι’αυτό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει προηγουμένως να κληθεί ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Ο Σύλλογος δεν κλήθηκε τελικά με διάφορες δικαιολογίες όπως πχ ότι «ήταν πολλοί οι φορείς».

Ads

Κλήθηκε όμως στη συζήτηση η ΠΟΕ ΥΠΠΟ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στο Υπουργείο Πολιτισμού). Τότε ο ΣΕΑ έβγαλε ανακοίνωση που θύμιζε, ότι η ηγεσία της Ομοσπονδίας και δη ο πρώην πρόεδρος, είναι κατηγορούμενη σε εν εξέλιξη δίκη για 5 αδικήματα που αφορούν το σκάνδαλο του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Υπ. Πολιτισμού.

Ένα σκάνδαλο που αποκάλυπτε μηχανισμό βολέματος ημετέρων μέσω του ταμείου, που συσσώρευε έως και πάνω από 3 εκ. ευρώ τον χρόνο δημοσίου χρήματος, δεν ελεγχόταν από κανένα και το διαχειρίζονταν γαλαζοπράσινοι συνδικαλιστές του υπουργείου. Το Ταμείο αυτό έχει λάβει συνολική κρατική χρηματοδότηση 46 εκατ. ευρώ ! σε μια 12ετία, σύμφωνα με δηλώσεις του κου Φ. Αλικαρίδη , συμβούλου του τότε υπουργού Αρ. Μπαλτά. Ένα από τα πλοκάμια του σκανδάλου, εκείνη των πλαστών δανείων, είχε αποκαλύψει το tvxs μιλώντας με εργαζόμενους που αποκάλυπταν πως ο έλεγχος τους εμφάνισε να είχαν πάρει δάνειο από το ταμείο, ενώ δεν είχαν πάρει ποτέ! 

Στην ανακοίνωση του ο ΣΕΑ υπογραμμίζει επίσης μεταξύ άλλων πως η ομοσπονδία που κλήθηκε στη Βουλή, δεν εκπροσωπεί τους αρχαιολόγους.

Το ίδιο απόγευμα οι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ έλαβαν στα χέρια τους μια ανυπόγραφη ανακοίνωση της ΠΟΕ ΥΠΠΟ που δεν αναπαράχθηκε ευρέως, λόγω προφανώς της γλώσσας που χρησιμοποίησε η -εκλεκτή της υπουργού- ομοσπονδία απέναντι στον ΣΕΑ, με χαρακτηρισμούς όπως «αριστερά τσολιά», «απολειφάδια του Στάλιν» και άλλα σχετικά.

Τι λέει κατά τα άλλα η Ομοσπονδία στην ανακοίνωση της; Ότι ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΥΠΠΟ έχει βγει αθώος από όσα δικαστήρια έχουν γίνει για το σκάνδαλο του «αμαρτωλού» ταμείου, παραβλέποντας μια σημαντική σε εκκρεμότητα δίκη αυτήν που αφορά διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Λέει επίσης ότι ο Σύλλογος Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) είναι ελεγχόμενος από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Στην επόμενη συνεδρίαση στη Βουλή για το ίδιο νομοσχέδιο, επειδή δεν ήρθαν 6 από τους φορείς που είχαν κληθεί, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν ξανά το αίτημα να κληθεί ο ΣΕΑ στην ακρόαση έστω και με webex ή έστω να διαβαστεί ένα υπόμνημα του. Ο πρόεδρος της επιτροπής είπε όχι σε όλα. Ο ΣΕΑ την ίδια μέρα πήγε στη Βουλή είδε όλα τα κόμματα τα οποία κατήγγειλαν τον αποκλεισμό του.

Την τελευταία μέρα της συνεδρίασης, την Παρασκευή, η υπουργός προχώρησε σε μια ασυνήθιστη κίνηση. Υπερασπίστηκε το προεδρείο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ και προς έκπληξη όλων, αναπαρήγαγε τα ψέματα της ανακοίνωσης της Ομοσπονδίας. Είπε καταρχήν σωστά ότι η ομοσπονδία δεν πρόσκειται στη ΝΔ. Πράγματι, είναι ένα προεδρείο που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και το γνωρίζει η ίδια από την εποχή που ήταν ΓΓ επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη διοίκηση έρχεται να υπερασπιστεί σήμερα η υπουργός της ΝΔ.

Γνωρίζει επίσης η υπουργός και την περίπτωση του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας, γιατί συστάθηκε επί υπουργίας Βενιζέλου τα χρόνια που η ίδια ήταν ΓΓ του υπουργείου, θέση στην οποία παρέμεινε για χρόνια.

Μια υπόθεση, όχι και τόσο … ιδιωτικού ενδιαφέροντος

Ακούστηκε από τα χείλη της υπουργού ότι έχει αθωωθεί η ΠΟΕ ΥΠΠΟ και ότι το δικαστήριο που εκκρεμεί αφορά ιδιωτική υπόθεση όπως αποφάσισε το ΣτΕ! «… «εκκρεμεί μία υπόθεση που δεν αφορά σε βλάβη του Δημοσίου, αλλά Ιδιωτικού Φορέα» είπε επί λέξη η υπουργός.

Τι εννοεί η κ. Μενδώνη;

Μήπως ότι το ταμείο ήταν ένωση προσώπων χωρίς νομικό πρόσωπο για να φαίνεται σαν ιδιωτικός φορέας και να μην δηλώνεται συνεξάρτηση από καμία κυβέρνηση; Ακόμα κι αυτό να εννοεί, γνωρίζει ότι όλα τα χρήματα που διαχειριζόταν αυτό το ταμείο, ήταν χρήματα του ΥΠΠΟ δηλαδή δημόσιο χρήμα. Εκατομμύρια που προέρχονταν από επιχορήγηση από τον τότε Ειδικό Λογαριασμό του υπουργείου αλλά και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, που ονόμαζαν διαχρονικά οι υπουργοί «Η κότα με το χρυσό αυγό» λόγων των μεγάλων εσόδων από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Έτσι γέμιζε το ταμείο με εντολή υπουργού και την κ. Μενδώνη στη θέση της ΓΓ.

Σήμερα λοιπόν, η υπουργός που προΐσταται σε ένα υπουργείο, χρήματα του οποίου έκαναν φτερά μέσα από ένα ταμείο, βγαίνει προκαταβολικά στη Βουλή να αθωώσει τους κατηγορούμενους πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

Και να ισχυριστεί ψευδώς, πως πρόκειται για ιδιωτική υπόθεση. Δεν αφορά δηλαδή δημόσιο χρήμα η υπόθεση με τα πλαστά δάνεια που φαινόταν πως έδινε η ηγεσία του Ταμείου σε ανυποψίαστους υπαλλήλους που δεν είχαν ζητήσει ποτέ δάνειο, όπως είχε αποκαλύψει το tvxs. Γεγονός που επιβεβαίωσε και η έρευνα των ελεγκτών αλλά και εκείνη του εισαγγελέα που ακολούθησε. Γι’αυτό εξάλλου εκκρεμεί η δίκη με βασικούς κατηγορούμενους τον πρώην πρόεδρο και τον πρώην διευθυντή του ταμείου, τους οποίους η κ. Μενδώνη από το βήμα της Βουλής αθώωσε.

Ένας άλλος ψευδής ισχυρισμός της ανακοίνωσης της ΠΟΕ ΥΠΠΟ που αναπαρήγαγε στη Βουλή η κ. Μενδώνη, είναι ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ελέγχεται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ενώ στην πραγματικότητα ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί και δεν προσάπτει τίποτα στον Σύλλογο γεγονός που η υπουργός γνωρίζει γιατί έχει στα χέρια της το πόρισμα.

Η κ. Μενδώνη είπε στη Βουλή:

«Αυτός λοιπόν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων το Προεδρείο του, είναι αυτό το Προεδρείο, το οποίο ελέγχεται σήμερα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία έχει ήδη παραπέμψει το πόρισμα της πολυσέλιδο, που αφορά οικονομική διαχείριση και ανταλλάγματα τα οποία ζητά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην Εισαγγελία και στη Φορολογική Αρχή. Απλώς, επειδή ακούγονται πολλά να πούμε και την πλήρη αλήθεια για όλη την κατάσταση»

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως βρέθηκε ο ΣΕΑ να ελέγχεται από την Εθνική Αρχή.

Έγινε προ μηνών ανώνυμη καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που είχε ως μόνο αποδεικτικό, άρθρο του κ. Παπαχρήστου στα ΝΕΑ. Πρόκειται για το ίδιο άρθρο που ενεργοποίησε την υπουργό για να πάρει το κτίριο της Ερμού από τα χέρια των αρχαιολόγων. Εντελώς βολικά, αυτή η καταγγελία έγινε στις 10 Αυγούστου, 1 μέρα πριν εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το κτήριο.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, έλεγξε έναν σύλλογο που είχε έσοδα από συνδρομές δωρεές 3.500 ευρώ το μήνα. Παρόλα αυτά ελέγχθηκε για τα οικονομικά της τελευταίας 5ετίας και η αρχή δεν βρήκε να λείπει ούτε μισό ευρώ. Αναφέρει μάλιστα το πόρισμα σε σχέση με τις «παράτυπες» κατά την υπουργό εκδηλώσεις, πως οι υπηρεσίες του υπουργείου γνώριζαν για αυτές, καθώς κατά καιρούς πραγματοποιούσαν τις εκδηλώσεις τους στον χώρο που τους διέθετε ο ΣΕΑ.

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός, ότι η κ. Μενδώνη δεν έχει αναφερθεί ποτέ από το βήμα της Βουλής σε πορίσματα που καίνε τους πολίτες εξαιτίας του δημοσίου ενδιαφέροντος όπως αυτό του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ. Αντιθέτως επιλέγει να αναφέρεται σε εκθέσεις ελεγκτών παραλείποντας -στην καλύτερη περίπτωση- να αναφέρει πως ο Σύλλογος βρέθηκε πεντακάθαρος και αφήνοντας σκόπιμα την εντύπωση πως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων βαρύνεται με αδικήματα.

Όπως έχει αποκαλύψει πρόσφατα το tvxs ο ΣΕΑ δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Πρόκειται να ασκήσει αγωγές, ξεκινώντας από τα συκοφαντικά άρθρα του κ. Παπαχρήστου κι έπεται συνέχεια.