Απαντώντας, τη Δευτέρα, σε σχετικές ερωτήσεις των βουλευτών Κλ. Γρηγοριάδη και Χρ. Βερναρδάκη η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τόνισε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει απολύτως τον συλλογικό στόχο των Ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά περιμένει την προσκόμιση ενός σχεδίου βιωσιμότητας. Ο στόχος για τον οποίο κάνει λόγο η υπουργός είναι η αδειοδότηση του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης με τον τίτλο ΕΔΕΜ, ώστε να μετεγκατασταθούν από την ΕΥΕΔ, την ειδική υπηρεσία που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση ώστε να μην μείνουν στον αέρα μετά το σκάνδαλο ΑΕΠΙ που είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση της εταιρείας.

Ads

Πού βρισκόμαστε σήμερα; Η δικαιοσύνη δεν έχει μιλήσει για τους υπεύθυνους της ΑΕΠΙ ενώ έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια. Οι δημιουργοί δεν έμειναν μεν στον αέρα, ουσιαστικά όμως οι κλυδωνισμοί και οι καθυστερήσεις έχουν σαν αποτέλεσμα πενιχρές εισπράξεις. Και ενώ είναι σχεδόν στην απόλυτη  πλειοψηφία τους ενωμένοι πλέον και εστιασμένοι στον στόχο του νέου οργανισμού που ελέγχουν για πρώτη φορά οι ίδιοι, η άδεια αργεί. Η υπουργός απαντώντας στον Χρ. Βερναρδάκη, είπε μεταξύ άλλων πως δεν θα μπορούσε να δοθεί η άδεια πριν τις 24 Σεπτεμβρίου, οπότε  συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακυρότητας που είχε κάνει η Αυτοδιαχείριση, ο ΟΣΔ που προσέφυγε κατά της ΕΥΕΔ.

Η 24η Σεπτεμβρίου πέρασε, σύμφωνα με την υπουργό δεν υπάρχουν άλλα εμπόδια πλέον από το σχέδιο βιωσιμότητας που περιμένει. Κι εδώ προκύπτουν κάποια ερωτήματα: Πότε ζητήθηκε σχέδιο βιωσιμότητας προκειμένου να αδειοδοτηθεί ΟΣΔ; Ποτέ! Ήταν σωστή η πρακτική; Ενδεχομένως όχι. Ενδεχομένως σωστά ζητά η υπουργός εχέγγυα. Μήπως όμως έχει δίκιο και ο Χρ. Βερναρδάκης που τη ρώτησε στη βουλή αν θα πράξει το ίδιο και για τους υπόλοιπους 17 οργανισμούς;

Γιατί αν θεωρητικά ενδέχεται να έχει πρόβλημα βιωσιμότητας ένας οργανισμός που περιλαμβάνει όλους τους Έλληνες δημιουργούς και αρκετούς ξένους, γιατί να μην έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα άλλοι μικρότεροι οργανισμοί; Και τέλος, η ΕΥΕΔ ανήκει στον ΟΠΙ στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Γιατί δεν ελέγχει η υπουργός αν πληρούνται οι προδιαγραφές;

Ads

Σε κάθε περίπτωση κρατάμε τη δέσμευση της υπουργού ότι θα προχωρήσει στην αδειοδότηση του νέου οργανισμού. Σημειώνουμε όμως επίσης πως κάθε νέα καθυστέρηση, έχει κόστος για τους δημιουργούς καθώς έχουν απέναντι τους τεράστια συμφέροντα να αντιπαλέψουν. Συμφέροντα τα οποία, μετά την κατάρρευση της ΑΕΠΙ έσπευσαν σαν κοράκια να αρπάξουν ό,τι μπορούν από την πίτα των πνευματικών δικαιωμάτων. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση, μόνο αυτά τα συμφέροντα θα ευνοήσει.