Την επιστολή που απεστάλη στη διεύθυνση της έγκριτης γαλλικής εφημερίδας Liberaτion σχετικά με το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας για το έργο των νέων τσιμεντένιων διαδρομών στην Ακρόπολη, με τίτλο «Ακρόπολη, τσιμενταρισμένη και παραμορφωμένη ομορφιά», έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού.

Ads

Η υπουργός Λίνα Μενδώνη φανερά ενοχλημένη από το ρεπορτάζ της Liberation που έκανε το γύρο του κόσμου και επικρίνει τις επιλογές της για τα έργα στην Ακρόπολη κάνοντας λόγο για τσιμεντοποίηση και παραμόρφωση του Ιερού Βράχου με μια επιστολή 2.112 λέξεων «απαντά λεπτομερώς στα ανακριβή στοιχεία του ρεπορτάζ», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Η κ. Μενδώνη στην επιστολή της «επιτίθεται» στον συντάκτη του ρεπορτάζ Fabien Perrier αλλά και στην πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα και τον αρχιτέκτονα Τάσο Τανούλα, δηλώσεις των οποίων φιλοξένησε η Liberation.

Η υπουργός Πολιτισμού εγκαλεί τη Liberation υποστηρίζοντας ότι ο συντάκτης της εξέφρασε την προσωπική του άποψη για τα έργα της Ακρόπολης. «Όταν ο κ. Perrier υποστηρίζει αβίαστα και με περισσή ευκολία την προσωπική του άποψη ότι η Ακρόπολη κινδυνεύει να καταστραφεί για πάντα πρέπει να είναι σε θέση να την τεκμηριώσει», σημειώνει η Λίνα Μενδώνη και στη συνέχεια απευθύνεται απαξιωτικά στις απόψεις της Δέσποινας Κουτσούμπα και του Τάσου Τανούλα.

Ads

«Ο συντάκτης δεν μερίμνησε ως όφειλε να ελέγξει την αξιοπιστία των πηγών του επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενά τους, γι΄ αυτό σε πολλές περιπτώσεις οι πληροφορίες που δημοσιεύει ελέγχονται για την ακρίβεια και την εγκυρότητά τους», υποστηρίζει η Λίνα Μενδώνη.

Να σημειωθεί ότι η πρόεδρος του ΣΕΑ στις δηλώσεις της στη Liberation χαρακτήρισε τα έργα «Έγκλημα κατά της Ακρόπολης», ενώ ο αρχιτέκτονας Τάσος Τανούλας από τη μεριά του επεσήμανε ότι υπέστη σοκ όταν επισκέφθηκε την Ακρόπολη μετά το πέρας των εργασιών και σημείωνε:  «Όταν ήμουν υπεύθυνος για το έργο, το κάναμε με το χέρι», θυμάται μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα. «Από  σεβασμό για το μέρος, από σεβασμό για τις πέτρες», προσθέτει με λυπημένο βλέμμα. Τώρα όλα φαίνεται να έχουν γίνει με σχεδόν βιομηχανικό τρόπο. «Χρησιμοποίησαν βαριά μηχανήματα που έβλαψαν τις εγκαταστάσεις», είπε στη Liberation ο αρχιτέκτονας ο οποίος επί 44 χρόνια εργάστηκε για την αποκατάσταση της Ακρόπολης.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή της Λίνας Μενδώνη στη Liberation