Αιφνιδιασμένοι από την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου όπου προανήγγειλε μαζικά υποχρεωτικά rapid test για ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους ενόψει των γιορτών, εμφανίζονται οι επιστήμονες της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Ads

«Η απόφαση, που έμαθα κι εγώ από την τηλεόραση, να γίνει rapid test σε όλους πριν από τις γιορτές δεν είναι μια απόφαση που πάρθηκε από την Επιτροπή» δήλωσε στο Mega ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Σε καμία περίπτωση δεν το έχει εισηγηθεί η Επιτροπή», τόνισε. «Η Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί εδώ και 15 ημέρες. Αντικειμενικά δεν έχει πάρει απόφαση για αυτό το θέμα. Την τελευταία φορά που συναντήθηκαν είπαν για τα δωρεάν self test εν μέσω των εορτών», δήλωσε ο Αλκ. Βατόπουλος.

Εκτίμησε ότι χρήσιμο θα ήταν να υπάρχει ένα τεστ αντιγόνου πριν από τις μεγάλες συγκεντρώσεις των γιορτών, εκφράζοντας ωστόσο αμφιβολίες αν αυτό τεχνικά μπορεί να γίνει με rapid.

Ads

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα Τρίτη το μεσημέρι και ως εκ τούτου δεν έχει προηγηθεί κάποια εισήγηση, υπογράμμισε και  ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Μάλιστα, εμφανίστηκε αντίθετος στο να κάνουν rapid test οι εμβολιασμένοι.

«Τα rapid είναι μεγάλη ταλαιπωρία» είπε. «Το self test και το rapid test, ως προς το τεστ, είναι ακριβώς το ίδιο. Η μόνη διαφορά είναι ότι το self το κάνει o ίδιος στον εαυτό του και το καταχωρεί, ενώ το rapid το κάνει κάποιος άλλος και το καταχωρεί ο άλλος. Αν τα self γίνουν σωστά και καταχωρηθούν ειλικρινώς από ανθρώπους που μέχρι τώρα έχουν δείξει την κοινωνική τους ευθύνη εμβολιαζόμενοι τρεις φορές έχουμε το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα χωρίς την ταλαιπωρία» υπογράμμισε.

Επέμεινε δε στην αρχική πρόταση της επιτροπής για δύο δωρεάν self test καταχωρημένα στη σχετική πλατφόρμα για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις των γιορτών και την είσοδο σε χώρους εστίασης και κέντρα διασκέδασης.