Ποσό ύψους 1,625 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα το ελληνικό δημόσιο κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης σε σχέση με την αντίστοιχη δημοπρασία της 14ης Ιουνίου.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ , το μεσοσταθμικό επιτόκιο μειώθηκε στο 4,90% από 4,96%, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται κατά 2,88 φορές έναντι υπερκάλυψης κατά 2,58 φορές στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Οι ξένοι επενδυτές απορρόφησαν το 22% του ποσού, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου. Στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση του Ιουνίου, οι επενδυτές είχαν απορροφήσει το 37%.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011.

Ads

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 375 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011, στις 12μ.μ. Σημειώνεται ότι δεν δόθηκε καμία προμήθεια.