Aρνητική ήταν και τον Μάιο η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις τράπεζες με αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί περαιτέρω ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της πιστωτικής επέκτασης στο 2,8% από 3,2% που ήταν τον Απρίλιο.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος τον Μάιο η καθαρή ροή χρηματοδότησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας ήταν αρνητική και διαμορφώθηκε στα -40 εκατ. ευρω, καθώς οι αποπληρωμές δανείων και οι διαγραφές ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεπέρασαν τις εκταμιεύσεις νέων πιστώσεων. Προς τις επιχειρήσεις η καθαρή ροή χρηματοδότησης διαμορφώθηκε στα 103 εκατ. ευρώ καταγράφοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 3,4% από 3,9% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Στα νοικοκυριά η καθαρή ροή χρηματοδότησης από τις τράπεζες ήταν αρνητική και διαμορφώθηκε στα -143 εκατ ευρώ με αποτέλεσμα σε ετήσια βάση ο ρυθμός μεταβολής να υποχωρήσει στο 2% από 2,5% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω εξελίξεων το χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών διαμορφώθηκε στο τέλος Μαΐου σε 255,6 δισ. ευρώ. Εξ’ αυτών τα 136,2 δισ. ευρώ αφορούσαν το χρέος των επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα 119,3 δισ. ευρώ των νοικοκυριών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον Μάιο παρατηρήθηκε επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού ανόδου της χρηματοδότησης προς όλους τους κλάδους με εξαίρεση τη ναυτιλία και τον κλάδο ηλεκτρισμός-φωταέριο-ύδρευση όπου παρουσιάστηκε επιτάχυνση.