Mείωση του βασικού μισθού κατά 15% και μια σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων πρότεινε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) στα σωματεία των εργαζομένων στην εστίαση, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Ads

 
Η πρόταση της ΠΟΕΣΕ περιλαμβάνει τη διατήρηση των επιδομάτων που προβλέπονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς και την κατάταξη των εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης σε δύο κατηγορίες: τους εργαζόμενους κουζίνας (όσες ειδικότητες δηλαδή αφορούν στους χώρους της κουζίνας) και στους απασχολούμενους στην αίθουσα πελατών.
 
Άλλη μια παράμετρος της πρότασης της ΠΟΕΣΕ είναι η κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος αμοιβής των σερβιτόρων με ποσοστά, που συνεπάγεται σημαντικό μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους εργοδότες. Ο λόγος είναι οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους με κυμαινόμενες αποδοχές.