Αναθεώρηση του ορισμού της αναπηρίας, επαναπιστοποίηση των αναπηριών και μείωση των παροχών υγείας σε ανασφάλιστους προβλέπει το νέο αναθεωρημένο Μνημόνιο. Στόχος είναι η μείωση του αριθμού των αναπηρικών συντάξεων και η περαιτέρω μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων στο 15%.

Ads

Στις «περικοπές της δημόσιας δαπάνης υγείας και της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης» του Μνημονίου αναφέρεται η «μείωση των παροχών υγείας σε ανασφάλιστους», σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».

Το αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπει και μείωση του αριθμού των αναπηρικών συντάξεων σε όχι περισσότερο από 10% του συνολικού αριθμού των συντάξεων. «Για το λόγο αυτό ο ορισμός της αναπηρίας και οι αντίστοιχοι κανόνες θα αναθεωρηθούν μέχρι τα τέλη του 2011», αναφέρει το κείμενο.

Η κυβέρνηση «θα αναθεωρήσει τον ορισμό της αναπηρίας μέχρι τα τέλη Αυγούστου (2011). Για τη μείωση της δαπάνης για αναπηρικές συντάξεις (που σήμερα βρίσκεται στο 14,5% της συνολικής δαπάνης συντάξεων) σε 10% θα εκδοθεί κανονισμός μέχρι τα τέλη Αυγούστου που θα απαιτεί επαναπιστοποίηση των αναπηριών».

Ads

Επιπλέον, προβλέπεται νέα μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων, στο 15% από 20% που όριζε το προηγούμενο Μνημόνιο.